Kalesija domaćin amaterskih reprezentacija BiH i Srbije

Prvi susret košarkaša amatera

Kalesija domaćin amaterskih reprezentacija BiH i Srbije

M. Šljivak

Kalesija će u subotu ugostiti ekipu Amaterske košarkaške lige iz Niša. Riječ je o prijateljskom susretu gdje će momci iz prve i jedine Amaterske košarkaške lige u BiH odmjeriti snagu sa gostima iz Srbije. Utakmica će se odigrati u sali MSŠ Kalesija.

Amaterska košarkaška liga u BiH postoji već pet godina a njome je prodefilovalo više od 30 različitih ekipa sa raznih strana kantona i skoro 500 igrača. Njeni predstavnici su već u martu gostovali u Nišu na poziv domaćina čega se prisjetio Miloš Jovanović, jedan od organizatora amaterske lige u Nišu.

"Ideja o ovakvom jednom susretu proistekla je iz želje organizatora AKL da razmjene iskustva sa organizatorima AKOL kojima je ovo već peta sezona koju organizuju dok je Amaterske košarkaška liga Niša završila tek prvu svoju sezonu. Također, željeli smo da pokažemo ljudima da sport ne zna za granice, pa makar to bio i rekreativni, odnosno, amaterski sport. Ipak je najbitnije druženje, nova poznanstva i iskustva", kazao nam je Jovanović.

Jedan od osnivača AKOL lige, Ademir Pjanić sa ekipom j boravio u Nišu gdje je i došao na ideju da se Nišlije ugoste u Kalesiji.

"Sjajno su nas ugostili i mislim da je ovo bio logičan korak, da nastavimo druženje i saradnju u Bosni i Hercegovini. Ovo je važan korak za našu domaću amatersku ligu ali i za košarku u Kalesiji. Važno je napomenuti da su općina Kalesija i sportski savez podržali ovu utakmicu pa ćemo zahvaljujući njima održati ovu manifestaciju na visokom nivou", dodao je Pjanić.

Obje ekipe će činiti igrači iz amaterskog košarkaškog prvenstva koje su izabrali organizatori. Utakmica će se odigrati u Sali MSŠ Kalesija u subotu sa početkom u 17 sati.

Goste iz Niša će također primiti načelnik općine Kalesije zajedno sa predsjednikom sportskog saveza.

"U najavi prvog susreta između ove dvije lige koji je odigran u Nišu, rečeno je kako je ovo stvaranje historije amaterskog sporta u regionu. Potpuno se slažem sa time i jako smo ponosni što možemo da budemo dio historije košarke i amaterskog sporta uopšte";smatra Jovanović.

Domaćini se slažu da će ovo biti praznik košarke i još jedan doprinos u razvoju amaterskog sporta u Bosni i Hercegovini.

Inače, treba napomenuti da regularna sezona AKOL lige u BiH još uvijek nije završena. Preostalo je još jedno kolo do doigravanja u kojem će po svemu sudeći igrati četiri ekipe iz Tuzle.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti