Kalušić: Božo Bošnjak uništava žensku bh. košarku

Novi "slučaj" u bh. košarci

Kalušić: Božo Bošnjak uništava žensku bh. košarku

D. Kurbegović

Novi "slučaj" otvoren je u bosanskohercegovačkoj košarci, a radi se o poništenom rezultatu susreta 7. kola Lige za prvaka za košarkašice između Banovića i Play offa. Naime, košarkašice Banovića su slavile rezultatom 69:63, no iz sarajevskog kluba su se žalili zbog nastupa Tamare Kapor, a komesar takmičenja Božo Bošnjak usvojio je njihovu žalbu te je naredio odigravanje novog susreta.  

Nakon što je bivši Upravni odbor donio odluku kojom je prvak Bosne i Hercegovine i osvajač Kupa zenički Čelik izbačen iz takmičenja i na taj način ostao uskraćen u pokušaju da odbrani titulu prvaka države, nova "slučaj" stiže iz Banovića.

 

Nakon odigrane utakmice između Banovića i sarajevskog Play offa koju su domaće košarkašice pobijedile sa više poena razlike u odnosu na utakmicu u kojoj su poražene u Sarajevu i tako stekle prednost u međusobnom odnosu nad Sarajkama, komesar takmičenja Božo Bošnjak poništio je susret i odredio novi termin odigravanja krajem maja. Kao formalni razlog za donošenje ovakve odluke naveo je nepravilnu registraciju igračice Tamare Kapor.

Međutim, posebno je zanimljivo to što je ovakva odluka donosena tek u sedmom kolu, a Kapor je bez problema odigrala svih šest utakmica Lige za prvaka do sada, pa čak i onu kada je Play off slavio u Sarajevu sa dva poena razlike. Košarkaški savez Bosne i Hercegovinje je uredno izdao licencu Tamari Kapor za igranje Lige za prvaka i to joj je prva licenca izdata od strane Košarkaškog saveza s obzirom da je Čelik izbačen iz lige, a Regionalnu ligu je igrala na registraciju u regionalnom košarkaškom savezu Zenica.

Odlukama Komesara za takmičenje nezadovoljni su u Banovićima, ali i u Zenici, odnosno u Čeliku čiji je tim menadžer Arnel Kalušić govorio za SportSport.ba.

"Prije tri godine kada je bila slična situacija sa Krajišnikom konsultovan je Upravni odbor. Božo Bošnjak je bez konsultacije sa bilo kim ove sezone Čelik izbacio nakon drugog kola, iako je i njemu kao u ostalom i svim ljudima u savezu, bilo jasno da se od početka sezone donose neregularne odluke i to isključivo na štetu Čelika", kaže Kalušić, te dodaje:

"S obzirom da su komesar takmičenja Božo Bošnjak i njegov veliki prijatelj i delegat Milan Plavšić planirali unaprijed da neko drugi bude prvak, a u trenutnoj situaciji gdje su Banovići uložili velika sredstva i nadomak su titule, dvojac koji vodi takmičenje odlučio je stvari uzeti u svoje ruke. Milan Plavšić i dvojica sudija koja su sudila i prvu utakmicu u Sarajevu između ovih timova bili su delegirani za utakmicu Banovića i Play offa", dodao je Kalušić.

"Odluka o poništavanju utakmice je samo pokazatelj da je Božo Bošnjak sa svojim prijateljem Milanom Plavšićem počeo direktno krojiti tabelu Lige za prvaka za košarkašice. Njih dvojica od početka sezone imaju plan u kojem pravcu treba ići prvenstvo. Ženska košarka je dotakla dno, ali ne zbog klubova već zbog lošeg vođenja od strane Komesara lige".

Nakon svih dešavanja odigravanje ponovne utakmice može imati nesagledive posljedice. Božo Bošnjak ovakvom odlukom uvlači cijelu Bh žensku košarku u problem. 

"U posljednjoj utakmici može doći do velikih problema sa publikom ili čak između klubova, a sve zato što Božo Bošnjak ne zna raditi svoj posao ili posao za koji prima plaću obavlja za svoj ili nečiji drugi interes", zaključio je Kalušić. 

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije