Katastrofalan poraz BiH u Permu

Očajna odbrana nas koštala

Katastrofalan poraz BiH u Permu

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Rusije 83:54 u prvom meču kvalifikacija za Eurobasket.

Bh. tim je u Rusiju doputovao bez kapitena Mirze Teletovića, ali i bez njega je jako dobro naša selekcija ušla u meč. Imali smo odličan ofanzivni skok, Nurkić, Milošević i Halilović su dominirali, pa je ubrzo bilo plus osam za našu selekciju, 13:5.

Međutim, Rusi su potom zaigrali nešto jaču odbranu. Uspjeli su da se vrate u meč, te su poenima Karaseva u devetoj minuti prvog perioda došli do vodstva 17:16. Ipak, nakon prvih 10 minuta, naša selekcija je imala poen prednosti, 20:19.

Bolje je Rusija ušla u drugu četvrtinu. Pojačali su dodatno odbranu, imali su mnogo prostora za šut iz vana, pa su serijom od 7:2 došli do plus pet nakon dvije minute igre u drugoj četvrtini, 26:21.

Međutim, naša selekcija nije dopustila da se Rusi odvoje. Sjajno su igrali Milošević i Nurkić, Ruse nije služio šut, a zatim je i Musa pogađao u važnim trenucima, pa smo u završnici imali plus četiri, 32:28.

Prednost smo uspjeli zadržati do poluvremena na koje smo otišli s poenom prednosti, 35:34.

Rusi bolje otvaraju nastavak susreta. Naši momci su imali slab protok lopte, Nurkić je dobio treći faul, a serijom od 6:0 domaća selekcija dolazi do plus pet na otvaranju trećeg perioda, 40:35.

Iako je Damir Mulaomerović zvao minut odmora, igra bh. selekcije se nije popravila. Rusi su povećavali prednost, naši košarkaši nisu uspjeli pogoditi ništa i ubrzo je prednost bila dvocifrena.

Prve poene BiH u trećoj dionici postiže tek nakon više od šest minuta igre sa slobodnih bacanja, koja smo izvodili katastrofalno.

Međutim, domaća selekcija je krenula sa trojkama. Pogodili su apsolutno sve, potpuno su nas razbili, te su u posljednju dionicu ušli sa 16 poena prednosti, 61:45.

Bez većih problema Rusija privodi ovaj meč kraju. Nastavili su dominirati i u posljednjoj četvrtini, odbrana je bila očajna, pa su na kraju stigli do uvjerljive pobjede.

Do trijumfa ih je vodio Dimitriy Kulagin sa 17 poena, dok je kod naše selekcije Nurkić ubacio 19 poena uz 15 skokova.

Kvalifikacije za EP:

Rusija - BiH 83:54  (19:20, 15:15, 27:10, 22:9)

RUSIJA: Karasev 10, Baburin 7, Ivlev, Bykov 11, Antonov 5, Zubkov 4, Khvostov 8, Mozgov 14, Kolyushkin, Vorontsevich 7, Ilnitskiy, Kulagin 17.

BIH: Nurkić 19, Zahiragić, Buza, Vrabac, Milošević 10, Gegić, Gordić 4, Kikanović 7, Musa 9, Sulejmanović, Gajić, Halilović 5.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti