Kevrić: KSBiH bi trebao puno više pomoći edukaciji trenera

Trener jablaničke Turbine

Kevrić: KSBiH bi trebao puno više pomoći edukaciji trenera

Stanje u bh. klupskoj košarci daleko je od idealnog. Za to je zaslužno mnogo faktora, ali i mnogo je krivaca zbog kojih sport u kojem je ova država dala jednog evropskog prvaka prolazi kroz veoma težak period. 

O svemu što se tiče košarkaškog sporta, pogotovo na bh. prostorima, o njegovim manama, problemima i nedaćama pričali smo sa trenerom jablaničke Turbine Adnanom Kevrićem koja je član A1 lige.

- Šta očekujete od sezone 2014/2015 i sa kakvim planovima je klub ušao u sezonu?
Kevrić: Od ove sezone očekujemo i planiramo da se plasiramo u play-off i time pokažemo da prošlogodišnji rezultati nisu plod slučajnosti nego odraz našeg rada u klubu. Mislim da ove sezone imamo jaču ekipu nego prošle.

- Šta mislite o ostalim ekipama iz A1 lige ove godine,te koga smatrate za najvećeg rivala ove godine?
Kevrić: O ostalim ekipama nemamo puno informacija, a za najveće rivale smatramo Brčko, Gradinu i Bošnjak. U pozitivnom smislu ljudi iz Turbine smatraju da su im ovo rivali za titulu.

- Da li je dobro to sto liga broji samo deset ekipa ili treba vise?
Kevrić: Što se tiče same lige mislimo da je liga mala i da bi najmanje trebala da broji 14 klubova, međutim teška finansijska situacija dovela je do toga da liga broji 10 timova.

- Kako komentarišete stanje u bh. košarci, trenutno?
Kevrić: Stanje u bh. košarci je kratko rečeno katastrofalno, jer pogledajte nakon sjajnih rezultata svih reprezentativnih selekcija mi imamo situaciju da sedam dana pred početak prvenstva ne znamo koji timovi će igrati ligu, tako da mislim da treba tražiti rješenje u nalaženju generalnog sponzora za sve lige bh. košarke.

- Moderna košarka i pare? Šta će obilježiti budućnost košarke?
Kevrić: Budućnost košarke ne bi trebala da zavisi od novca, mada sada nije tako slučaj. Klubovi koji imaju velike budžete lakše sastavljaju respektabilne ekipe tako da mislim da u skorijoj budućnosti ne možemo očekivati da ekipe sa skromnijim budžetima naprave neki značajniji rezultat, npr. da postane prvak Evrope.

- Da li imate adekvatnu pomoć od nadležnih institucija grada Jablanica, Kantona, države BiH?
Kevrić: Pa mi jedinu pravu pomoć imamo od Općine Jablanica, te smo im kao klub neizmjerno zahvalni, a kanton i država mislim da i ne znaju da postojimo.

- Imaju li treneri seniorskih selekcija kvalitetnu saradnju s trenerima mlađih kategorija?
Kevrić: U našem klubu da. Mi međusobno pokušavamo da svoje košarkaško znanje podijelimo. Mislim da bi KSBiH trebao da puno više pomaže u stručnoj edukaciji trenera pogotovo u malim sredinama.

- Veće ekipe teško nalaze sponzore, zanima nas koliko je teško pronaći sponzora na lokalnom nivou?
Kevrić: Veoma je teško naći sponzore, mi imamo jednokratnu pomoću, a do sada nismo imali priliku da imamo nekog sponzora koji će kroz čitavu sezonu finansirati klub u određenom iznosu. U našoj sredini ima dosta uspješnih privrednika koji bi mogli to realizovati, ali izgleda se za to nema sluha.

- Da li je po Vama bitnija selekcija igrača ili zvučna imena?
Kevrić: Kada je riječ o igračkom kadru za mene je bitnija selekcija igrača mada zvučna imena donose veće posjete na utakmicama pa tako i veći interes sponzora.

- Neki bi rekli da je ovo pesimistično, a nekima je to realno stanje. Mora li se interes za sport razvijati u porodičnom domu i da tu ulogu imaju i roditelji?
Kevrić: Svi mi moramo kod djece pokušati naći interes za sport što je danas veoma teško. Djeca kroz sport puno lakše uče kako obavljati svoje obaveze jer kroz sport ipak djeca lakše nauče disciplini i lijepom ponašanju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije