Kikanović: Bili smo u pravom ritmu u pravo vrijeme

Nakon plasmana na EP, košarkaši danas u 12:45 na aerodromu

Kikanović: Bili smo u pravom ritmu u pravo vrijeme

Iza košarkaške selekcije BiH je nazaboravna pobjeda u Gruziji nad domaćinom (103:107) i isto tako nevjerovatan prolaz na Evropski šampionat u Sloveniji naredne godine.  

 

U "Palati Sportova" u Tbilisiju, selekcija Gruzije je uzevši primat u skoku (52:30) od čega je ofanzivnih bilo čak 25 skokova naspram naših šest i pogodivši za velikih 103 poena pred Acine košarkaše postavila nevjerovatan zadatak na koji su naši igrači odgovorili izuzetnom mirnoćom i staloženošću.

 

Na igru veoma raspoloženog rivala, koji je, moramo i to reći, bez obzira na poraz odigrao odličnu utakmicu morali smo odgovoriti sa jednom od najboljih partija koju je naša selekcija odigrala još od samih početaka svog postojanja.

 

Na nikad lošiji skok morali smo odgovoriti nikad boljim šutom 

 

Morali smo dakle, za dva šutirati 23/41 ili 56.1 %. Za tri 13/25 ili 52 %. Slobodna bacanja imati 22/29 ili 75.9 %. I sve to za ukupnih iz igre 36/66 ili 54.5 %.

 

Koja to selekcija može? Naravno da pojedine i mogu tako nešto. Ali!

 

Koji to tim, nakon više od 15 sati putovanja i neprospavane noći, te nakon rotacije od sedam igrača tokom urnebesnog ritma odigravanja utakmica, koji eto traje već skoro mjesec dana, nakon mnogo problema i povreda, nakon brutalne smjene generacije, može razbiti svu logiku košarkaške utakmice i slaviti nad zaista respektabilnom Gruzijom.

 

Jer, apsolutna je logika da su Gruzijci uz 52 skoka i 103 poena morali dohvatiti pobjedu. Ali, preko puta Gruzijaca stajala je BiH, a nismo li već ranije pisali da sa našom selekcijom nikad nije dosadno.

 

Dakle, na takav jedan izazov kao što ga je imao naš tim tokom jučerašnje utakmice, može odgovoriti samo selekcija sastavljena od perfektno pripremljenih igrača, mentalno nadmočnih košarkaša koji će sve svoje pojedinačne kvalitete podrediti timu.

 

To i jeste veličina sinoćnje pobjede.

 

Odlično nadopunjavanje kada jednog trenutno "stane" 

 

Kada je Teletović u prvom poluvremenu na "sve" načine čuvan i kada su našem fenomenu išli bukvalno u glavu, Wright je postigao 17 poena (do kraja meča 23 uz 6 asistencija). 

 

Kada je isti taj Wright tokom treće četvrtine morao zbog 4 lične na klupu pojavio se Avdibegović sa izuzetno važnih 7 poena. 

 

Kada je već ostalo prostora tu je bio Mašić sa 21. poenom i sa odličnom trojkom od 5/7. Mašić je veliko pojačanje reprezentacije, igrač kaoji odlično igra u oba pravca i čiji je šut za tri poena nevjerovatno konstantan. 

 

Tu su bili još i Kikanović sa 16 poena i Đedović sa 15, isti onaj Đedović koji zadnji period otvori trojkom pa hrabro napravi ulaz na, ni manje ni više nego na Zazu Pachuliju. 

 

Ne zaboravimo Nurkića, ali ni Sinanovića koji na kraju nije mogao izdržati pa je pokazao otvoreno nezadovoljstvo suđenjem - i neka je.

 

I na kraju, "Telminator". Sa 25 poena naš najefikasniji igrač od čega je čak 21 poen postigao u drugom dijelu utakmice, a samo u zadnjoj četvrtini  13 velikih poena. Teletović je utakmicu zaključio sa serijom od 5:0, kada smo sa 103:102 otišli na 103:107. Tako to radi Kapiten našeg tima.

 

Kada je nekom bilo teško, kada nekog na momenat nije išlo, uskakala su ostala četvorica. To je tim i sva njegova snaga. Uz određene prinove, uz rotaciju koja eto pokazuje koliko su bitne te minute odmora sa osmjehom gledamo na naredno ljeto u Sloveniji.

 

Briljantan je bio i Aleksandar Petrović. Bilo je izmjena i sve su imale odličan učinak. Time-outi su se dešavali u pravo vrijeme, a zonsku odbranu brzo je prekrižio nakon par minuta.

 

Pokazali smo karakter i svi do jednog ginuli za pobjedu 

 

Dakle jedna od najtežih utakmica je iza nas, ali i jedna od najslađih pobjeda. Elmedin Kikanović je nakon velikog slavlja za SportSport.ba rekao nešto što može zaključiti ovaj plasman na Eurobasket naredne godine.

 

"Nevjerovatna pobjeda šta da vam kažem. U ovakvom ambijentu pokazali smo karakter i svi do jednog ginuli za pobjedu. Mislim da su svi mogli uživati u prikazanoj igri. Vjerovali smo u pobjedu svakog trenutka i na kraju nam se vratilo uprkos diskutabilnim sudijskim odlukama u finišu."

 

"Iza nas je bio težak put, neprospavana noć, ali smo sve to ostavili iza nas. Polazim od sebe, dobro sam se osjećao na terenu, a iz razgovora sa saigračima mogu reći da su i oni imali takav identičan osjećaj. Bili smo u pravom ritmu u najvažnijem trenutku", rekao je Kikanović u upravo potvrdio svu veličinu ovoga tima. Tima koji je u pravom ritmu u pravom trenutku. I na to su spremni samo oni koji to i zasluže, ili imaju u sebi.

 

Kvalifikacije idu dalje. Našem timu je ostalo da odigra još jednu utakmicu, 08. 09. u subotu protiv Rumunije u Sarajevu sa početkom u 20:00 sati. 

 

Nema nikakve sumnje u fenomenalnu podršku sa tribina u borbi koja se nastavlja kada je u pitanju prvo mjesto grupe D.

 

Podrška će zasigurno biti iskazana već danas kada bi reprezentativci letom iz Minhena na aerodromu u Sarajevu trebali biti oko 12:45 sati.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije