Kikanović: Uz maksimalan angažman možemo sve
Foto: EPA

Bh. centar za SportSport.ba

Kikanović: Uz maksimalan angažman možemo sve

M. Šljivak

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Elmedin Kikanović ove sezone igra zaista odlično u dresu Monaca.

Iz sezone u sezonu 210 centimetara visoki centar konstantno je napredovao. Igrao je zaista vrhunski, a tako je krenuo i u dresu Monaca.

Kikanović će biti glavna uzdanica reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje počinju za nekoliko dana.

Centar bh. tima je za SportSport.ba najavio kvalifikacione utakmice. Uvjeren je da uz maksimalan angažman rezultat neće izostati.

Ostalo je još nekoliko dana do početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo? Realno gledajući, kakve su nam šanse u grupi sa Rusima, Francuzima i Belgijancima?

"Još uvijek nije do kraja poznato u kakvim sastavima će nastupiti naši protivnici. Rusi pregovaraju sa Khimkijem i CSKA kako bi pustili neke igrače, budući da se isti dan igraju i utakmice Eurolige. Situacija sa njima nije jasna do kraja. Međutim, mi se moramo okrenuti sebi i maksimalno iskoristiti vrijeme koje imamo da se pripremimo. Prvi put ćemo igrati u novom sistemu kvalifikacija gdje treba za par dana da se spremimo za utakmicu, ali kako nama tako i ostalima. Moramo se brzo prilagoditi na specifičnu situaciju i reagovati na terenu na najbolji mogući način".

Naša selekcija je tokom ljeta doživjela određenu smjenu generacija. Ti se sada priključuješ kao jedan od najiskusnijih, imaćeš ulogu lidera na parketu. Je li to izazov više za tebe?

"Dosta je mladih igrača priključeno reprezentaciji i oni su već pokazali kvalitet i ogromnu želju prethodnog ljeta u pretkvalifikacijama. Naša zemlja je dala mnogo vrhunskih košarkaša i uz predan rad i pravilno usmjerenje tih mladih igrača, ne treba brinuti za budućnost bh. košarke. Mislim da imamo kvalitetan spoj mladosti i iskustva. Uz dobru atmosferu i maksimalan angažman svih nas, vjerujem da možemo doći do pozitivnog rezultata".

Pošto igraš u Francuskoj, kako oni gledaju na ove kvalifikacije sa obzirom na to da su dožvjeli debakl na prethodnom Eurobasketu?

"Francuzi su objavili spisak na kojem se nalazi devet euroligaških igrača, ali evidentno je da se oni neće odazvati. Ekipu će uglavnom činiti igrači iz francuske lige, a prema zadnjim informacijama trebao bi se priključiti i Edwin Jackson, koji nastupa u kineskoj ligi, a prošle sezone je bio najbolji strijelac španske lige. Nastupiće i Boris Diaw, kapiten reprezentacije, tako da će Francuzi imati respektabilan sastav za ove kvalifikacije".

Poznato ti je vjerovatno da igrači iz Eurolige za sada ne mogu, neki i ne žele igrati za reprezentacije. Kakvo je tvoje viđenje svega što se dešava između FIBA i Eurolige?

"Dosta toga je već rečeno na ovu temu. U interesu svih koji vole košarku je da se ovaj sukob što prije okonča. Ovako će i navijači ostati uskraćeni jer najbolji igrači ne nastupaju. Vjerujem da će i jedna i druga strana napraviti određene ustupke i naći kompromisno rješenje. Ovakvim razvojem situacije se narušava ugled jednog od najpopularnijih sportova na svijetu i to nikome ne ide u prilog"

Odlično si startao u dresu Monaca. Koji su ciljevi ekipe u ovoj sezoni?

"Solidno smo ušli u ovu sezonu u kojoj imamo visoke ambicije. U Ligi šampiona smo jedina neporažena ekipa sa svih šest pobjeda, dok smo u francuskoj ligi trenutno drugoplasirani, uz neke neplanirane poraze. Sezona je duga i teška i mnogo izazova je pred nama. Oscilacije moramo svesti na minimum ukoliko želimo da ostvarimo zacrtano. Cilj je svakako plasman na Final Four Lige šampiona i borba za titulu prvaka Francuske. Nastupicemo i u dva kup takmičenja (Kup Francuske i Leaders kup) gdje takođe imamo najviše ambicije".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi