KK Bosna: Skupština protiv Skupštine

Nikad na nižim granama

KK Bosna: Skupština protiv Skupštine

E. Haračić

Prije šest dana u prostorijama KK Bosna održana je Sjednica članova Udruženja KK Bosna na kojoj je zakazana sjednica Skupštine KK Bosna, a sve u cilju prevazilaženja trenutnog, nikad težeg stanja.

Nezadovoljni radom Upravnog odbora i neprincipijelnim ponašanjem, manipulacijama,  flagrantnim kršenjem Statuta, Zakona te Poslovnika o radu UO, kao i samovoljnog ponašanja predsjednika UO i pojedinih članova, te direktora u ostavci, dio članova Udruženja KK Bosna sazvao je hitnu sjednicu članova Udruženja KK Bosna uz predsjedavanje Enesa Terzića, jednog od osnivača kluba, te njegovog sina Gorana Terzića sportskog direktora i Samira Lerića, trenera seniorske ekipe, a koja je izglasala smjenu dijela delegata u Skupštini KK Bosna, te imenovala nove članove.

Hitna sjednica Skupštine sazvana je samo 15 dana prije one koju je zakazao predsjednik Skupštine Mišo Krunić za 10. april (uz mogućnost odgode).

Osim što se jedna održava prije, a druga je planirana za nakon kraja sezone u Ligi 12, razlika između ove današnje i one zakazane kao i svih ranijih sjednica Skupštine je u tome što je nije sazvao predsjednik Skupštine, već članovi udruženja.

Stvar je posebno zanimljiva imajući u vidu da Statut ovog udruženja kaže kako članove udruženja (tj. kluba) čine osnivači, njih 30, od toga dva prisutna na sjednici, sportisti u svim selekcijama, stručni štab i treneri, uposlenici i  članovi koji su potpisali pristupnice kakvih ukupno ima 19.

Članovi udruženja biraju delegate u Skupštini, a na sjednici Skupštine biraju se članovi Upravnog odbora, minimalno devet njih, koji između sebe biraju predsjednika i dva podpredsjenika UO. Isti taj UO imenuje i upošljava direktora kluba.

U prevodu, to znači da igrači koji su možda prošle sezone nosili dres nekog drugog kluba, treneri koji će kroz karijeru sigurno promijeniti više sredina, uposlenici koji rade za novčanu naknadu, te golobradi igrači iz svih, pa i nižih selekcija mogu izabrati tijelo koje će u konačnici imenovati i direktora koji ih angažuje i zapošljava.

Upravni odbor ima pravo na novčanu naknadu? Ko uopšte može biti biran u organe u KK Bosna?

Apsurd je to kakav postoji samo u bh. sportu, ali tu nije kraj. Na današnjoj sjednici Skupštine istaknuta je i činjenica da su dosadašni članovi UO prema Statutu imali pravo na novčanu naknadu za svoj rad.

U ludoj kući na Hamze Hume 2 saznali smo i podatak da za imenovanje u Skupštinu KK Bosna nije potrebno biti članom KK Bosna, kao ni za imenovanje u Upravni odbor i druge organe. Tako bordo klub koji uz delegate koji su potpisali pristupnicu (19 njih), te dva osnivača ima 31 novoimenovanog člana Skupštine, iako među njima nema aktivnih sportista iz igračkih selekcija. Stvar je jednostavna - u Skupštini KK Bosna ima delegata koji uopšte nisu članovi kluba, niti to prema Statutu moraju biti.

Sve zvuči krajnje nelogično, a poražavajuće je to što i za ovakav saziv Skupštine i Upravnog odbora može postojati optimizam da će biti bolji od predhodnog o kojem će rijetko ko išta lijepo reći. 

Tako je danas na sjednici Skupštine KK Bosna u novom sazivu imenovan novi Upravni odbor. Kao i svaki put u posljednjih osam godina, članovi novog UO nisu predstavljeni delegatima, a dvojica od predloženih (Vlado Cabrerra i Duško Svenšek) odustali su unaprijed zbog drugih obaveza, dok je jedan (Ognjen Minić) unaprijed najavio svoje odstupanje nakon što pomogne da se stvari u klubu, ako ništa drugo, evidentiraju i stanje posloži.

Za novi UO glasao je 21 od 24 prisutna delegata, dva su bila suzdržana, a jedan protiv (potpisnik ovih redova):

1. Terzić Goran
2. Ognjen Minić
3. Jašarević Adnan
4. Biberović Nedžad
5. Bradić Almir
6. Marković Slaven
7. Abdukerim Mirković
8. Hrelja Amir
9. Predstavnik Univerziteta u Sarajevu

Upravni odbor već u startu dobio je zadatak da pozove istražne organe da utvrde stanje u klubu i odgovorne osobe za velike gubitke, te da koliko je to moguće evidentiraju i učine transparentnim dosadašnje poslovanje.

Još na sjednici Skupštine naglašeno je da se od ovog Upravnog odbora ne očekuje da u klub donese finansijska sredstva, te ostaje upitan način na koji se planira obezbijediti egzistencija kluba u narednoj sezoni, a imajući u vidu da je mandat UO u trajanju od 4 godine, te da je odbijen prijedlog da se formira samo privremeni UO.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Vrijedi pomenuti i nove/stare članove Skupštine KK Bosna:

1. Ahmović Husein
2. Akšamija Almir
3. Arnautović Erol
4. Bradić Almir
5. Čengić Armin
6. Dukatar Emin
7. Grubnić Stjepan – Boško
8. Haračić Emir
9. Hasečić Nezim
10. Hrelja Amir
11. Jašarević Alija
12. Ješić Mario
13. Kadić Zijah
14. Kapić Sulejman
15. Konaković Elmedin
16. Kovačević Irhad
17. Krunić Milorad
18. Marić Zvonko
19. Marković Dušan
20. Minić Ognjen
21. Mirković Abdulkerim
22. Mujić dr. Nedžad
23. Prcić Azur
24. Sead Pešto
25. Sejmen Almin
26. Spaho Almir
27. Stojanović Igor
28. Svenšek Duško
29. Terzić Goran
30. Tuzović Esad
31. Zeljković Damir

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.