Ključna sezona Džanana Muse

Određuje poziciju na NBA draftu

Ključna sezona Džanana Muse

M. Šljivak

Džanan Musa bez ikakve je sumnje najveća zvijezda bh. košarke.

Iako Bosna i Hercegovina u NBA ligi ima Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića, ljubitelji košarke trenutno mnogo više daju pažnje mladoj zvijezdi Cedevite koji je sa samo 18 godina postao vođa reprezentacije BiH.

Džanan je najavio mogućnost prijave za NBA draft 2018. godine. On trenutno uz Luku Dončića važi za najboljeg igrača generacije 1999. godišta, ali i za jednog od najvećih prospekata u Evropi.

Međutim, osam mjeseci prije NBA drafta Musa još uvijek ne važi za igrača koji će biti u samom vrhu drafta. Američki stručnjaci veoma pažljivo promatraju Musu koji bi, da se draft održava sad, bio kasni pik prve runde, odnosno bio bi biran između 20. i 30. pozicije.

Ako se bh. košarkaš pojavi na draftu naredne godine o njegovoj poziciji će dosta odlučivati aktuelna sezone. Njegove šanse za visok izbor biće mnogo veće u slučaju da Musa odigra veoma dobru sezonu u Cedeviti i ako popravi određene elemente igre koji mu trenutno nedostaju.

Najviše mu se zamjera igra u defanzivi gdje će mu biti potrebno mnogo više mase, ali se dosta spominje i njegov šut za tri poena. Smatraju da to itekako mora popraviti, što je sudeći prema početku sezone i učinio i trenutno mu je trojka u ABA ligi na 40 procenata.

S druge strane ističe se kako je Musa izuzetan strijelac sa dobrim osjećajem za pozicioniranje i izuzetnim driblingom.

Za sada čudesni Luka Dončić važi za najvećeg favorita za prvi izbor. Iz dana u dan sve je veće oduševljenje igrom mladog Slovenca i gotovo je izvjesno da će on biti, ako ne prvi pik, onda među Top 3 izbora narednog drafta.

Pred Džananom Musom je dakle jako bitna sezona u dresu zagrebačkog tima. Osam mjeseci napornog rada može mu donijeti dosta, ali je izvjesno da ćemo u svakom slučaju u narednim godinama i njega gledati u najjačoj ligi svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti