Košarkaši lige HB na zasluženom odmoru

Liga Herceg Bosne

Košarkaši lige HB na zasluženom odmoru

Spušten je zastor na 1. dio košarkaške sezone u KS Herceg-Bosne. Dvorane miruju, a igrači, treneri i klupski čelnici su na odmoru za Božićne i novogodišnje blagdane.

Ovu polusezonu(kalendarsku-ne natjecateljsku)obilježili su:jača,kvalitetnija i neizvjesnija liga,uvođenje suđenja mehanikom tri suca te vrlo dobro suđenje i napose dobra popunjenost dvorana.Derbije u Vitezu je pratilo i po 1.500 posjetitelja na što im mogu pozavidjeti i brojni klubovi Prve lige BiH.

Na samom vrhu tablice je Brotnjo.Čitlučani su bili najveći favoriti prije prvenstva i ta predviđanja su i ostvarili. Zabilježili su jedan poraz u Odžaku na samom početku natjecanja, ali imaju dvije velike pobjede na terenima svojih najvećih protivnika-u Vitezu i Posušju. Obzirom na raspored u drugom dijelu, gdje sve ekipe iz gornjeg dijela dolaze u Čitluk, teško je vjerovati da Brotnjo neće zauzeti broj 1. pred play-off a igrači poput Leske, Rubina, Planinića, Brečića vjerojatno žele ponovo postizati prvoligaške koševe.

Najgledanija ekipa je bivši prvoligaš Vitez i kaO Brotnjo imaju samo jedan poraz. Ekipa koja je neslavno napustila Prvu ligu (ostali u Ligi pa je napustili!), bila pred samim raspadom kluba, digla se kao Feniks iz pepela.Nova viteška Gradska dvorana bila je pretijesna da primi sve poklonike košarke u Lašvanskoj dolini i da potporu svome klubu na putu povratka u društvo najboljih.Ranko Križanović je ponovo naj strijelac lige,a igre Palavre, Šere Šimića i mlađih igrača su zalog da će se Vitežani boriti za jednu od prve dvije pozicije do kraja Lige,mada im raspored nije naklonjen.

Ispadanje iz Prve lige u Posušju nije shvaćeno tragično.Okupljeni oko trenera Jurišića i najstarijeg igrača Lige Tihomira Mustapića, mladi Čutura, Begić, Ramljak će pokušati doći do same završnice,a u tim utakmicama je sve moguće. Treće mjesto rezultat je dva poraza od Viteza i Brotnja, no oduševila je lakoća kojom su Posušaci samljeli ostale svoje protivnike.

Iz prikrajka vreba najstandardnija ekipa u proteklih nekoliko godina-Odžak. Dva gostujuća poraza u Mostaru i Vitezu su rezultat lošeg dana ekipe.Kruna prvog dijela je fantastična pobjeda visokom razlikom protiv Brotnja. Posavci imaju najefikasniji tercet u Ligi - Horosković, Hasandić, Jupić, i kada je ova trojka raspoložena ne postoji ekipa u ligi Herceg-Bosne koja im može parirati.

Peto mjesto zauzela je najčudnija ekipa Lige-Rama. Od 4 pobjede u prvom dijelu, tri su zabilježili na gostujućim terenima, a samo jedan uspijeh pred svojim navijačima.
Samo činjenica da imaju dvije odgođene utakmice,Livno drži tek na 6.mjestu. Livnjaci igraju dobro i kvalitetno, protiv najjačih pružili su i sjajan otpor. Sigurno je da će do kraja prvenstva Dronjić, Dizdar i ostali zauzeti visoko mjesti i pokušati pomrsiti račune nekima od vodećih ekipa.

Najprijatnije iznenađenje je ipak Kiseljak. 10 godina nije se igrala košarka u tom gradu, obnovljen je rad kluba i bez ikakvog iskustva ušlo se u natjecanje. Svi su smatrali da je to ekipa za popravljanje koš-razlike, no igrači Kiseljaka su to demantovali, postigli tri pobjede, jednu i u gostima i zauzeli zasada za njih nestvarno 7. mjesto.

Široki II je konstanta ove lige,ekipa za koju uglavnom igraju kadeti i pokoji junior ovog kluba.Nakon prve pobjede, došla je serija od 6 poraza, ali su dva ubjedljiva trijumfa u posljednja dva kola vratila osmijeh na lice trenera Ivice Marića, a sigurno je i to da će  za imena Ćavar, Barać, Ivišić, Nikolić, Topalović mnogi čuti.
Naj razočarenje je Zrinjski II. Prva dva kola – pobjede na gostovanju u Busovači i kući sa jakim Odžakom, a nakon toga slijedi pravi krah i 5 teških poraza za redom. Ova pauza će im sigurno dobro doći, da u drugom dijelu spase sezonu jer su prije Lige bili jedni od kandidata za najviši plasman.
Ljubuški je igrao toplo-hladno, od visoke pobjede u Tomislavu do katastrofalnog poraza zadnje kolo na Pecari.

Najmlađe ekipe Busovače i Tomislava drže posljednja dva mjesta.Po jedna pobjeda (interesantno protiv istog protivnika-Široki II) je ipak malo, te obje ekipe moraju ovu pauzu dobro iskoristiti za povratak samopouzdanja momčadi i bar još neku radost u drugom dijelu.

Prvenstvo se nastavlja 31.01.2010.godine 10.kolom u kome će se sastati:
ŠIROKI II - BROTNJO, RAMA - ZRINJSKI II , LIVNO - TOMISLAVGRAD, BUSOVAČA - POSUŠJE, ODŽAK - KISELJAK, LJUBUŠKI - VITEZ.

TABELA

1.BROTNJO               9 8 1  17
2.VITEZ                      9 8 1  17
3.POSUŠJE                 8 6 2  14
4.ODŽAK                   8 6 2  14
5.RAMA                     9 4 5  13
6.LIVNO                    7 5 2  12
7.KISELJAK              9 3 6  12
8.ŠIROKI II                9 3 6  12
9.ZRINJSKI               7 2 5  9
10.LJUBUŠKI            7 2 5  9
11.BUSOVAČA         8 1 7  9
12.TOMISLAV (-1)   8 1 7  8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.