Košarkaši posjetili Vranduk

Košarkaši posjetili Vranduk

Košarkaška reprezentacija posjetila srednjovjekovnu tvrđavu u Vranduku kod Zenice. Posjeti i času istorije pored košarkaša prisustvovali su načelnik Zenice Husein Smajlović i Premijer ZDK Miralem Galijasević.

Grad Vranduk dio je istorijskog nasljeđa srednjovjekovne države Bosne, a košarkaši su željeli svojim prisustvom pomoći da se skrene pažnja na ovo istorijsko blago naše zemlje. Prvi put, Vranduk se spominje još 1410. Ovo područje je uvijek bilo od geostrateškog značaja,a uloga Vranduka je bila da kontrolira saobraćaj iz pravca Panonske nizije (Mađarska i Austrija) preko rijeke Bosne, pa do Jadrana.

Vranduk je samo jedan od mnogih srednjovjekovnih bosanskih gradova, koji se nalaze u ovom regionu koji je predstavljao područje sa vrlo bogatim političkim, ekonomskim i kulturnim životom. Stari grad se sastoji od citadele sa glavnim tornjem i ostacima zidina, koje su opasavale središte srednjovjekovnog grada.

U ovo vrelo ljetno vrijeme, ako ne znate kako da provedete dane odmora, posjetite Vranduk i naučite nešto o svojoj istoriji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.