BiH slavila

Košarkaši razbili Švedsku u Zenici

M. Šljivak, foto: Mahir Sarajlić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u Zenici u prijateljskom susretu selekciju Švedske rezultatom 89:64.

Švedska je odigrala jako dobro prvo poluvrijeme. Martin Pahlmblad je bio nezaustavljiv po našu odbranu u prvoj dionici, a naša selekcija je igrala dosta lošu odbranu što su Šveđani maksimalno koristili.

Protivnike je služio šut, a pri vodstvu Šveđana od devet razlike, 21:12, selektor Duško Ivanović uvodi u igru Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića. Mirza je pogodio dvije uzastopne trojke, te je smanjio prednost Švedske na samo minus tri.

Ipak, odbrana je popustila u finišu prve dionice, te su Šveđani nakon deset minuta igre imali sedam poena prednosti, 28:21.

Mnogo bolje je izgledala igra naše selekcije u drugom periodu. Pogađali su svi, a poenima Elmedina Kikanovića na sredini igre u ovom dijelu susreta došli smo i do prvog vodstva na utakmici, 36:35.

Šveđani međutim nisu dopustili našoj selekciji da se nekom serijom odvoje. Zakucavanjem Nedima Buze uspjeli smo da dođemo do dva poena prednosti, 43:41, ali je Švedska na odmor otišla s jednim poenom prednosti, 46:45.

Mnogo bolja odbrana našoj selekciji donosi prvo značajnije vodstvo. Šutalo, Buza i Kikanović su podigli prednost na 10 razlike 58:48,  dok Šveđani na drugoj strani nisu imali pravog napadačkog učinka. 

Nurkić je također proradio, ali se Švedska nije predavala. Alexander Lindqvist je održavao svoju selekciju u igri sjajnim šutem iz vana, ali je Jusuf Nurkić uspio da svojim poenima odvede našu selekciju na 10 poena prednosti pred posljednju dionicu, 72:62.

Nastavio je Nurkić trpati koš Švedske u posljednjoj dionici. Odbrana našeg tima je funkcionisala jako dobro, te Šveđani ponovo nisu imali pravi način da dođu do poena. Uspjeli su međutim da u nekoliko nnavrata spuste prednost, ali snage za eventualni preokret nisu imali, te je naš tim upisao pobjedu.

Mirza Teletović je predvodio našu selekciju sa 18 poena u ovom susretu, Elmedin Kikanović je dodao 15, dok je Jusuf Nurkić je dodao 14. Na drugoj strani Alexander Lidnqvist je ubacio 16 poena, a Martin Pahlmblad je imao također isti učinak od 16 poena.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.