Košarkaški spektakl u Skenderiji 31. augusta

Dvije decenije bh. reprezentacije

Košarkaški spektakl u Skenderiji 31. augusta

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prije tačno dvadeset godina prvi put je kao samostalna reprezentacija nastupila na Evropskom prvenstvu.

Te 1993. godine Košarkaški savez BiH je postao članom Međunarodne košarkaške federacije, a reprezentacija BiH je nastupila na smotri najboljih košarkaških reprezentacija Evrope u Njemačkoj. Na tom Eurobasketu Bosna i Hercegovina je ostvarila svoj najveći uspjeh - plasman u četvrtfinale i na konačno osmo mjesto.

Za reprezentaciju BiH koja je 1993. godine nastupila na EP-u igrali su: Sabahudin Bilalović, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković. Oni su pod vodstvom Mirze Delibašića i Ibrahima Krehića ostvarili najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima. Povodom obilježavanja dvadesete godišnjice od ovog takmičenja i prijema u FIBA-u, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine 31. augusta organizovat će revijalni susret između bivših i aktualnih reprezentativaca BiH.

U dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija u Sarajevu pod obručima će se naći bh. košarkaške legende koji su u protekla dva desetljeća branile boje BiH na međunarodnim takmičenjima kao i današnji reprezentativci koji se pod dirigentskom palicom Aleksandra Petrovića pripremaju za Eurobasket u Sloveniji. Neki od članova tih generacija igrat će u Sarajevu protiv Teletovića, Đedovića, Wrighta i ostatka bh. tima za Eurobasket 2013.

Košarkaški savez BiH pozvao je ljubitelje košarke da 31. augusta dođu u Skenderiju i još jednom pozdrave bh. legende koji su u protekla dva desetljeća branili boje Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.