KSBiH je krivac za novonastalu situaciju

Zoran Mikeš za SportSport.ba

KSBiH je krivac za novonastalu situaciju

Zoran Mikeš uzburkao je sportsku javnost u Bosni i Hercegovini podnijevši ostavku na mjesto selektora ženskog nacionalnog košarkaškog tima, svega desetak dana uoči baraža za opstanak u A diviziji ženske evropske košarke.
Mikešov potez iznenadio je uspavane čelnike Saveza, koji su valjda shvatili da je vrijeme da konačno poduzmu određene radnje kako bi se ženska bh. košarka spasila od propadanja.

U razgovoru za SportSport.ba Mikeš objašnjava kompletnu situaciju.

Izrevoltiran nebrigom Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Mikeš je odlučio odustati od „ćoravog posla“, kao i većina reprezentativki Bosne i Hercegovine koje se, kako sada stoje stvari, neće odazvati pozivu Saveza za susrete baraža.

SportSport.ba: Gospodine Mikeš koji su konkretni razlozi vaše ostavke na mjesto selektora nacionalnog tima BiH?

- U ženskoj sam reprezentaciji praktično od njenih samih početaka, dakle oko šest, sedam godina kada smo krenuli od nule. Danas, situacija nije ništa bolje nego što je bila na početku i ja jednostavno više nemam ni želje, ni snage ni motiva da krećem ponovo.

SportSport.ba: Šta je tačan uzrok takvog stanja u ženskoj reprezentativnoj košarci u našoj zemlji?

- Odgovornost, odnosno manjak iste ljudi koji sjede u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine. Moja odluka o ostavci nije donesena preko noći i sve ovo što se dešava nije od jučer. Maćehinski odnos prema ženskoj košarkaškoj selekciji Bosne i Hercegovine je glavni uzrok katastrofalnog stanja u kakvom smo sada.

SportSport.ba: Čelnici Saveza su u nekoliko navrata pokušali težište krivice prebaciti na vas. Optužbe se odnose da ste čekali novogodišnje praznike kako bi Savez doveli pred zid jer u to vrijeme ne radi FIBA i ne mogu se prijaviti druge igračice, ukoliko se postojeće ne bi odazvale. Kako to komentarišete?

- Ja sam poslao dopis u Košarkaški savez još 10. novembra, gdje sam naveo spisak igračica koje bih pozvao u reprezentaciju za susrete baraža. Od Saveza sam zatražio da mi u roku od deset dana jave na koje ću igračice sa tog spiska moći računati. Međutim, niko iz KSBiH se nije udostojio da mi odgovori i tek mjesec dana poslije su upućeni pozivi košarkašicama. Ja sam već tada najavio Savezu svoju ostavku, tako da nema govora o nekoj sabotaži.

SportSport.ba: Postoji li mogućnost da povučete svoju ostavku?

- Ne, ne namjeravam povući svoju ostavku. Jedina opcija koja bi možda mogla vratiti na klupu reprezentacije je ta da se odazovu sve košarkašice koje su bile nosioci igre do sada. Međutim, ruku na srce, to je malo vjerovatno.

Kapiten Azra Bećirović je već najavila oproštaj od dresa sa državnim grbom, a kako sada stoje stvari, čak 18 od 23 reprezentativki su odlučile reći „ne“ državnom dresu zbog odnosa kakav prema njima Košarkaški savez Bosne i Hercegovine.

Rješenje situacije nije u tome da se Zoran Mikeš vrati i ponovo okupi reprezentaciju. Ne, rješenje da je da smjeni vodstvo Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine kako bi bh. košarka mogla konačno krenuti naprijed.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.