Kuzmić diže učinak i minutažu, Đedović furiozan

Svi reprezentativci u punom pogonu

Kuzmić diže učinak i minutažu, Đedović furiozan

Protekla sedmica je na košarkaškim terenima širom svijeta ponudila nastupe svih naših reprezentativaca. Utakmice sada igraju i Mirza Teletović u Netsima, ali i Muhamed Pašalić i Nemanja Mitrović u prvenstvu Grčke.  

 

Razloga se za pretjeranu radost kada se pogledaju nastupi naših igrača baš i nema previše. Minutaže su mršave, statistike još mršavije. Da li se trebaju oglasiti zvona za uzbunu? Naravno da ne. Sami je početak košarkaših sezona, ruke su još tvrde nakon priprema, a realno, ne gledamo niti susrete sa pretjerano mnogo koševa.

 

Nadalje, mnogi naši reprezentativci su promjenili sredinu. Zack Wright se tek treba naviknuti na činjenicu da će u Spartaku svjedočiti utakmicama sa malo poena i pobjedama koje se mogu priuštiti i sa postignuta 52 poena. Shodno tome i drugačija minutaža će biti nešto sasvim novo za našeg reprezentativnog playa. Teletović zasigurno neće imati ulogu u Netsima kakvu je imao u Laboralu. Pašalić je nakon Kavale sada u Arisu, slijedi period dokazivanja. Nurkić je u nezgodnom periodu karijere kada prelaz iz juniora u seniore zna biti turbulentan i neizvjestan. Mitrović igra svoju prvu evropsku sezonu. Neki su imali povrede što je otežavalo ili apsolutno stopiralo treninge i nastupe za selekciju, kao i sami predsezonski period.

 

Dakle, barem u ovom periodu nerealno je i naprosto nemoguće dobiti igre koje su krasile naše reprezentativce tokom prošle sezone ili tokom super furioznih kvalifikacija.

 

Pa opet, ima i dobrih stvari. Kuzmić je u zadnjoj utakmici Joventuta bio najbolji skakač u ekipi za koju nastupa u svojoj prvoj Endesa sezoni. Đedović je nezaustavljiv, a Gordić drži konstantnu minutažu i učinak sa Azovmashem.

 

Đedović perfektan, Gordić u Azovmashu zaista konstantan   

 

Mirza Teletović je sa Brooklyn Netsima konačno u predsezonskim utakmicama. Praktično su zadnji od svih timova ušli u ove testove, ali su zato već na prvom gostovanju kod Philadelphije došli do pobjede (108:105) izborene nakon produžetaka. Bila je ovo klasična predsezonska utakmica u kojoj je trener Netsa, Avery Jonson istolerisao (2/13) Mirze Teletovića za tri poena uz ohrabrenje da naš reprezentativac nastavi sa namještanjem nišanskih sprava. Sigurno je to, da Johnson vjeruje u ovo oružje našeg igrača i da ga silno očekuje u sezoni. Teletović je igrao skoro 25 minuta i postigao 6 poena uz 3 skoka. U drugom meču koji je Brooklyn igrao u svojoj dvorani savladani su Wizardsi (98:88). Teletović je za 14 minuta postigao 3 poena (1/4 za tri).

 

Nihad Đedović sa Albom ne zna za poraz. Tokom prošle sedmice u prvom kolu Eurolige njemački tim je slavio nad Sienom u gostima (82:92), a Đedović je postigao 14 poena za 21 minut igre. U 2. kolu BBL lige slavili su i protiv Pheonixa iz Hagena (109:67) uz all-round učinak našeg internacionalca sa 17 poena, 5 skokova i 3 asistencije za 22 minuta provedena u igri. U svim ovim mečevima Đedović je bio među najboljim igračima ekipe za koju nastupa.

 

Azovmash i Nemanja Gordić još uvijek su u nevjerovatnom ritmu koji ne dozvoljava niti dana odmora. Nevjerovatno, ali Azovmash je od 10. do 14. oktobra odigrao tri utakmice. Nemanja Gordić je u utakmicama 7. i 8. kola ukrajinske Super lige prvo postigao 8 poena uz 3 asistencije u gostujućoj pobjedi nad Dniprom (64:86). Učinak Gordića bio je još i bolji na narednom gostovanju kod Dnipro Azota (63:83) tokom kojeg je za 22 minuta naš reprezentativac postigao 11 poena uz 2 skoka i 4 asistencije. Ovu seriju utakmica Gordić je završio sa 7 poena i 4 skoka u porazu Azovmasha od Astane (2. kolo VTB lige). Bio je ovo drugi poraz Azovmasha u VTB ligi u isto toliko utakmica.

 

Kuzmić napreduje iz kola u kolo 

 

Ognjen Kuzmić je pored pobjede sa svojim Joventutom protiv Manrese (83:71) u 3. kolu ACB lige pokazao kako napreduje iz utakmice u utakmicu kada je u pitanju njegova debitantska sezona u ACB ligi. Kuzmić je imao najbolje brojke u dosadašnjem dijelu sezone. Postigao je 6 poena i sa 7 skokova bio najbolji u Joventutu u tom segmentu igre. Svi koševi su postignuti sa distance za dva poena (3/6) što je bilo dovoljno za 50 % uspješnosti. Kuzmić je igrao 23 minute što je također najveća minutaža za našeg igrača tokom prva tri kola.

 

Kuzmić u prva tri kola ACB lige:

 

Joventut - Lagun Aro 89:73 (13 minuta, 4 poena)

Unicaja - Joventut 73:71 (18 minuta 4 p. 3 sk.)

Joventut - Manresa 83:71 (23 minuta 6 p. 7 sk.)

 

Nedžad Sinanović se u porazu Valladolida na gostovanju kod Unicaje (79:55) utopio u sivilo igre koju je pružila njegova ekipa. Niko od Sinanovićevih suigrača nije briljirao. Tek je Hunter Othello postigao više od 10 poena, tačnije 11, a naš reprezentativac je za 21 minut postigao 2 poena (šut za 1/5) uz 5 skokova i dvije asistencije.    

 

Edin Bavčić je u porazu Limogesa od Strasbourga (62:70) postigao 2 poena uz 5 skokova. Igrao je 22 minute.

 

Filip Adamović i Igokea ne pokazuju nimalo zamora. Nakon 4. kola ABA lige i dalje su jedini tim koji nije upoznat sa porazom. Ekipa Dragana Bajića ima pojedinačni kvalitet odlično upakovan u timsku igru koju krasi još žestoka odbrana. Takva odbrana je u samo jednoj utakmici, onoj 3. kola primila više od 70 poena. U zadnjoj pobjedi nad Splitom (79:64) Filip Adamović je igrao 17 minuta u kojima je postigao 5 poena (za tri 1/3).

 

Jusuf Nurkić je bio u rosteru Cedevite nakon potpisa četverogodišnjeg ugovora za tim koji sa klupe predvodi Božidar Maljković. Nije ulazio u igru tokom meča u kojem je njegov tim slavio pobjedu nad Crvenom zvezdom (68:66).

 

Ante Mašić je u porazu Cibone prilikom gostovanja kod Krke (69:67) postigao 9 poena uz 3 skoka. Svi poeni su postignuti sa linije za tri (3/6).

 

Dalibor Peršić je sa Širokim Wwinom propisno namučio Partizan u Beogradu (65:62). U trećem porazu Širokobriježana u ABA ligi Peršić je postigao 5 poena uz 2 skoka za 18 minuta koliko je proveo u igri.

 

Kavala će i drugu sezonu za redom u svojim redovima imati našeg igrača. Nakon Muhameda Pašalića od ove sezone će boje ovoga tima braniti Nemanja Mitrović. On je u porazu Kavale od Ilsiakosa (66:68) igrao 13 minuta za učinak od 6 poena ( za tri 2/4).

 

Muhamed Pašalić je od ove sezone u Arisu i na samom otvaranju Heba lige poraženi su na svom parketu od Panathinaikosa (71:56). Pašalić je na parketu proveo 28 minuta uz učinak od 6 poena i 2 skoka. 

 

Elmedin Kikanović je u porazu Eniseya od CSKA (77:52) u okviru 2. kola VTB lige igrao 13 minuta i za to vrijeme postigao 6 poena (za dva 3/4) uz 3 skoka. Na ovoj utakmici, što je najvažnije nije izlazio sa parketa krvave glave kao u pobjedi protiv Minska (65:79), u prethodnom kolu VTB-a. Dakle, povreda je očito iza našeg centra i Enisey sada nakon dva kola VTB lige ima po jednu pobjedu i poraz.

 

Zack Wright sa Spartakom ne zna za poraz. U svim takmičenjima ove sezone u seriji su od tri uzastopne pobjede. Najnovija se dogodila u 2. kolu VTB-a z nad Unicsom u gostima (51:52). Wright sigurno nije zadovoljan iako se pobjeđuje. Igrao je 8 minuta za 2 poena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti