Lakić: Teško je, ali nije nemoguće da opet budemo prvakinje

Jedinstvo Aida prije 25 godina na krovu Evrope

Lakić: Teško je, ali nije nemoguće da opet budemo prvakinje

Prije 25 godina sportska Tuzla je slavila najveći rezultat jedne ženske ekipe u BiH svih vremena – titulu prvaka Evrope košarkašica Jedinstva Aide. 

U finalu su tuzlanske košarkašice u Firenci  nadigrale italijanski Primigi sa 74:70 i obezbjedile sebi i klubu besmrtnost u sportskim analima. 

Prije pet godina Jedinstvo je obilježilo dvije decenije od osvajanja titule, a 26. marta u slastičarni  Šaćir košarkašice i rukovodstvo će se još jednom prisjetiti utakmice koja će im ostati urezana u  sjećanje do kraja života.

"Naravno da je i meni ovo najdraža titula. Osvojile smo je hrabro i zbog toga sam ponosna.  Međutim, hoću da kažem kako je teško ostvariti takav rezultat, ali nije nemoguće ponovo biti  prvak Evrope. Mi imamo jedan mladi tim, kojem je potrebna podrška i za 7 ili 8 godina bit ćemo  spremni za velike domete“, kaže Mara Lakić – Brčaninović, kapitenka Jedinstva Aide i aktuelna  direktorca Jedinstva BHT. 

Već ovog vikenda, kako kaže Lakićeva, Jedinstvo BHT generacije do 14 godina učestvovat će na  final-fouru lige u kojoj učestvuju klubovi iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske. 

"U veoma lijepom momentu nam dolazi taj turnir, u vrijeme kada smo pokorile Evropu prije 25  godina. Pred ovim mladim košarkašicama je budućnost, ali moraju puno raditi i imati podršku",  kaže ona. 

No, vratimo se na pobjednički niz Jedinstva Aide, koji je zadivio Stari kontinent. Na putu  do dvorane “Palazzo dello Sport del Campo” Tuzlanke su odigrale 15 utakmica zabilježivši 12  pobjeda i tri poraza. Tim Mihajla Vukovića poražen je u dva navrata od Dinama iz Novosibirska i  jednom od Primigia. 

Prije super – finala ni najveći optimisti nisu vjerovali da će tuzlanski tim nakon poraza od  Italijanki u Vićenci 14. februara 1989. godine od 77:52, smoći snage da u super – finalu uzvrate  udarac i da se popne na krov Europe. 

Pesimiste su razuvjerile Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić, Vesna Pođanin,  Dragana Jeftić, Smilja Rađenović, Razija Mujanović, Zorica Dragičević, Naida Hot i Stojanka  Došić, koje su bile pod diregentskom palicom Mihajla Mikija Vukovića i Zdravka Dugonjića. 

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

Tuzlanske šampionke nisu rođene preko noći, već je tog 22. marta Mihajlo Vuković,  zaokružio svoj 16 – godišnji mukotrpni rad u Tuzli. Ekipu Jedinstva Aide preuzeo je 1977.  godine kada su se košarkašice nadmetale u Drugoj ligi SFRJ. 

Mihajlu Vukoviću je po završetku  utakmice u Firenci trener Primigia Aldo Corno, morao stisnuti ruku, iako je italijanski trener u  svojim redovima imao tamnoputu Amerikanku Janice Lawrence ili Anitu Blange i Renatu  Salverstini… 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.