Latvija ukazala na slabosti koje se moraju ukloniti

Nakon drugog poraza košarkaša

Latvija ukazala na slabosti koje se moraju ukloniti

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je jučer u Latviji rezultatom 80:64 u petoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Eurobasket.

Latvija je sasvim zasluženo došla do pobjede u utakmici u kojoj su naši reprezentativci bili konkurentni samo u prvoj četvrtini, no i pored poraza kojeg smo doživjeli odlazak na Eurobasket ne bi trebao doći u pitanje. Tri utakmice su do kraja kvalifikacija od kojih dvije igramo kući (Holandija i Rumunija), a gostovaćemo Gruziji.

Iako smo sa eventualnim pobjedama u domaćim utakmicama siguran putnik u Sloveniju, do opuštanja ne smije doći. Igra protiv Latvije pokazala je mnogo slabosti u našoj selekciji, no i pored toga dosadašnjim dijelom kvalifikacija moramo biti zadovoljni. Bilo je iluzorno očekivati da osvojimo prvu poziciju u grupi sa oslabljenim rosterom pored zaista odličnih reprezentacija Gruzije i Latvije.

Ipak, ono što je bitno da pobjede nad takozvanim "malim" reprezentacijama više nisu problem. Za vrijeme nekih prošlih selektora timovi poput Holandije, Rumunije su bile bauk na gostovanjima, gdje smo gubili sa popriličnom razlikom.

Ne braneći selektora Petrovića i njegove izabranike u jučerašnjem porazu, treba istaći svakako glavne probleme unutar našeg tima koji su glavni uzrok poraza. Primjetno je da naša odbrana u dosadašnjem dijelu kvalifikacija nije postojala. Izvlačio nas je efikasni napad, koji je međutim protiv Latvije također stao. Tri glavna igrača naše reprezentacije Mirza Teletović, Nihad Đedović i Zack Wright igraju veoma  umorni jer su gotovo svaku utakmicu igrali gotovo po 40 minuta. To je itekako prejak tempo koji dovodi do pada u koncentraciji i šuterskom dijelu igre. Također, vrlo je malo izrađenih akcija u kojima bi naši šuteri ostajali sami na šutu za tri poena. Teletović je često prinuđen sam sebi stvarati prostor za šut, a sa stalnom pratnjom protivničkih igrača na njemu dolazi do velikog broja promašaja, te ostajemo bez poena.

Kratka klupa je svakako glavni uzrok poraza u Latviji, ali i onog od Gruzije. Povratkom Gordića, Pašalića, Bavčića, te nadamo se nastupu Borisa Savovića, krvna slika našeg tima bi izgledala mnogo bolje na Eurobasketu. Ono što je sigurno je da će Aco Petrović za EP imati mnogo širi roster, ali i mnogo uigraniju ekipu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.