Liga 12, Liga 13, ili Liga 14? Svi, svi, u Cirkus Colorado

Ni broj klubova u eliti nije poznat

Liga 12, Liga 13, ili Liga 14? Svi, svi, u Cirkus Colorado

A. Beganović

Nakon višemjesečne pauze, te nakon završetka Svjetskog prvenstva u gotovo svim evropskim zemljama počela su košarkaška takmičenja ili se bar zna kada će početi.

Bosanskohercegovački košarkaški klubovi više od mjesec dana se pripremaju za početak nove sezone, a još uvijek ne znaju kada će odigrati susrete 1. kola.

Da stvar bude gora, još uvijek čelnici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine nisu donijeli odluku ni koliko će klubova brojati elitni rang takmičenja.

Sjednica Upravnog odbora, na kojoj će se raspravljati o tome, otkazana je već dva puta iz teško objašnjivih razloga, nova je zakazana za 6. oktobar, no da li će se ista održati niko ne zna, pa ni oni koji je zakazuju. 

Dvanaest, trinaest ili četranest klubova igrat će u elitnom rangu takmičenja, a treneri klubova koji se već više od mjesec dana pripremaju za sezonu, polako počinju gubiti živce i to s pravom, te kreću s riganjem vatre prema bosasnkohercegovačkoj košarkaškoj krovnoj kući.

Nedopustivo je i krajnje nekorektno prema trenerima i igračima klubova, te valjda moguće samo u Bosni i Hercegovini da se ušlo u mjesec u kojem počinje prvenstvo, a da se ne zna tačan broj klubova koji će se takmičiti u eliti, niti datum kada će se odigrati 1. kolo.

Završetkom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo očigledno je završen i posao čelnih ljudih bosanskohercegovačke košarke kojima je klupska košarka po svemu viđenom na zadnjoj mjestu liste prioriteta. Reprezentacija je odradila svoje, odnosno plasirala se na Evropsko prvenstvo, a to što se ne zna kada počinje prvenstvo, te koliko će klubova igrati u eliti, čelnike KSBiH i ne interesuje previše. Koliko će klubova ispasti iz Lige 12, Lige 13 ili Lige 14 na kraju sezone, sasvim sigurno ne zna ni Vidovita Džemila.

Rukometni klubovi gatali o početku prvenstva, član predsjedništva RSBiH tugovao zbog prijema Kosova u EHF

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Sličnu situaciju imali smo i u Rukometnom savezu čiji su članovi (klubovi) desetak dana prije početka prvenstva saznali kada će se igrati susreti 1. kola.

No, to nije sve, dok su rukometni klubovi gatali o datumu početka takmičenja, član predsjedništva RSBiH Zdravko Miličević bio je zauzet predizbornom kampanjom, odnosno tužan zbog prijema Kosova, inače nezavisne države, u EHF najavljivao je kampanju za prijem Rukometnog saveza Republike Srpske u evropsku kuću rukometa. Miličević "lupao", a Sirćo i društvo ostali nijemi. Zašto? Zbog čega? Radi čijih interesa? Valjda samo oni znaju...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.