Litvaniju ne smijemo propustiti
Nihad Đedović bi uz Teletovića trebao biti vođa ove generacije

Jeli konačno došlo vrijeme za dobar plasman ?

Litvaniju ne smijemo propustiti

Dva prethodna Eurobasketa u Španiji i Poljskoj smo propustili, rane su zaliječene, i vrijeme je da se okrenemo novom ciklusu kvalifikacija za Eurobasket 2011 koji će biti odigran u zemlji košarke, Litvaniji.

Jučer smo saznali i imena protivnika koji će nam stajati na putu ka ovoj prelijepoj baltičkoj zemlji u kojoj čak postoji i spomen podignut u znak veličanja najljepše kolektivne igre, košarke.

Biti prvi u grupi od pet selekcija, bez obzira kakva bila snaga tih selekcija, uvijek je teško, ali kada uzmemo u obzir da nas nema na košarkaškoj karti Evrope već pet godina onda se pred naše igrače postavlja samo jedan cilj, biti prvi u grupi ili eventualno najbolji drugi.

Moramo biti realni pa priznati da smo ovaj put imali dosta sreće. Smješteni smo u grupu B zajedno sa reprezentacijama Makedonije, Mađarske, Ukrajine i Velike Britanije. Gledajući imena reprezentacija stiče se dojam da se radi o vrlo izjednačenoj grupi, ali ako budemo kompletni, uz dobre pripreme igrača i dobru atmosferu u i oko tima, prva pozicija nije daleko.

Glavni konkurent za prvo mjesto u grupi biće nam Makedonija koja iz godine u godinu napreduje sve više. Za razliku od nas oni su bili učesnici evropskih prvenstava posljednjih godina. Nekoliko igrača poput Stefanova i Ilijevskog više nisu članovi reprezentacije, ali tu je nekoliko mladih igrača koji su nova snaga Makedonije. Kao i mi i oni imaju naturalizovanih Amerikanaca koji daju dodatnu snagu domaćim momcima.

Drugi konkurent bi nam trebala biti Ukrajina čija liga je svakim danom sve jača. Za primjer samo uzmimo da naših klubova nema u evropskim takmičenjima, dok Ukrajina ima četiri predstavnika u tri evropska kupa.

Većina igrača Ukrajine igra u domaćim klubovima, ali imaju i nekoliko igrača van domovine. Svakako najveća zvijezda tima je Sergej Gladyr koji je ljetos prošao na NBA draftu, ali se odlučio nastaviti karijeru u španskoj Manresi gdje je jedan od najboljih igrača.

Velika Britanija, ukoliko budu igrali Ben Gordon i Luol Deng automatski postaje prvi favorit za prvo mjesto, ali bez njih to je reprezentacija koja nije bolja od naše. Joel Freeland i Andrew Betts su vrlo dobri igrači, ali oni ne mogu sami iznijeti teret kvalifikacija.

Najslabija reprezentacija u grupi je Mađarska. Njihova košarka se nalazi na vrlo niskim granama. Liga im je dosta slabija od naše, a igrača koji nastupaju u većim evropskim klubovima nemaju. Iako se niko ne smije podcijeniti moramo reći da je Mađarska selekcija protiv koje moramo unaprijed upisati bodove ako mislimo da se nađemo u Litvaniji.

Bez obzira na snagu svih protivnika sve će ovisiti isključivo o nama. Ukoliko naš nacionalni tim bude kompletan, ako tu budu Teletović, Đedović, Kikanović, Gordić, Jovanović, Opačak, Bajramović, Bavčić, Ikonić, Varda uz moguća pojačanja u imenima Emira Preldžića i Hasana Rizvića, onda će sve biti isključivo u našoj nadležnosti.

Uz podršku javnosti, medija i navijača, te ljudi iz saveza, ne trebamo se bojati nikoga. Ovim nešto mlađim, gore pobrojanim igračima, treba pokušati priključiti i iskusne Vasiljevića, Hukića, Krupaliju i Jazvina, te sve one koji budu željeli nositi nacionalni dres. Ukoliko to uspijemo Litvanija će nam biti vrlo blizu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.