Mahmutović: Čast je što nas je FIBA uzela u razmatranje

Nećemo dobiti pozivnicu za SP u Španiji

Mahmutović: Čast je što nas je FIBA uzela u razmatranje

E. Škorić

Bh. košarkaška reprezentacija, čini se, definitivno neće dobiti pozivnicu za Svjetsko prvenstvo u Španiji.

Početkom novembra saopšten je spisak na kojem se nalazilo 15 reprezentacija koje su aplicirale za pozivnice za Svjetsko prvenstvo u Španiji.

Aplicirali su i u Košarkaškom savezu naše zemlje, ali očito je da nisu favorizovani kod FIBA-e. El Mundo Deportivo tvrdi da prednost ispred naše reprezentacije, ali i reprezentacija Finske, Njemačke, Poljske i Izraela imaju Grčka, Italija i Turska.

Ime reprezentacija koje će dobiti pozivnice bit će poznata u februaru sljedeće godine, a favoriti su Kina, Brazil i Rusija. Žrijeb grupa za SP na kojem učestvuju 24 reprezentacije bit će obavljen 7. februara.

"Drago mi je da nas je FIBA ikako uzela u razmatranje. To je za nas veliko priznanje i pokazatelj koliko smo napredovali proteklih godima. Vjerujte, uvijek sam optimista i dok god ima nade,  vjerovat ću da ćemo dobiti pozivnicu, mada treba biti realan i znati da su tu velike zemlje kao što su Italija, Grčka, Turska ili Rusija. Postoje tu i razna lobiranja. No, ako FIBA želi da pokaže da joj je stalo isključivo do košarke, a ne do novca, pokazala bi to tako što bi nama uručila pozivnicu. Mi smo sada košarkaška velesila i trebalo bi da nas drugačije gledaju nego prije",  rekao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović za SportSport.ba, dodavši:

"Želimo biti u A divizajama u svim selekcijama. Puno se uradilo u protekle tri godine, a cilj je da se taj put nastavi. Mi jesmo mala zemlja, ali pokazali smo da se sve može kad se hoće. Potrebno je dosta vremena i truda, ali jednom će se, nadam se, isplatiti".

Još uvijek nije poznato ko će naslijediti Acu Petrovića? 

"Vodimo razgovore sa raznim trenerima. Za razliku od ranije, sada nas svi saslušaju i sa svakim trenerskim imenom možemo da pregovaramo. Svi imaju svoje zahtjeve. Imamo nekoliko dobrih imena u konkurenciji, pa će na kraju Upravni odbor odlučiti", dodao je Mahmutović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti