Mahmutović Nurkićevom zastupniku: Odjebite!

Ne smijemo izgubiti dragulj bh. košarke

Mahmutović Nurkićevom zastupniku: Odjebite!

Bilo je samo pitanje vremena kada će se Jusuf Nurkić vratiti na parket i početi igrati onako kako on to zna. Mladi bosanskohercegovački centar briljira na NBA parketima, sinoć je klasu potvrdio protiv aktuelnih prvaka San Antonio Spursa. 

I dok je Nurkić pogađao preko Tima Duncana, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Harun Mahmutović, u otprilike isto vrijeme (dva i pol sata iza ponoći) sastavio je novi ep na Facebooku posvećen Jusufu Nurkiću i njegovom menadžeru Enesu Trnovčeviću uz poruku da se Trnovčević i Nurkić "jave kada uhvate vremena", a svoj esej zaključuje riječima "Odjebite".  

Umjesto da Mahmutović pronađe način i razgovara sa Nurkićem bez prisustva Trnovčevića, koji se bez ikakve sumnje ne može okarakterisati kao prijatelj reprezentacije Bosne i Hercegovine i bh. košarke, generalni sekretar krovne kuće košarke u Bosni i Hercegovini odlučio je da vodi bitku putem svog Facebook profila i pritom zabije posljednji ekser u kovčeg nade da ćemo u Montpellieru naredne godine gledati najveći dragulj bosanskohercegovačke košarke. 

Zamislite kakav je luksuz sebi dozvolila zemlja koja je tek prije dvije godine dobila svog prvog NBA igrača. Da putem Facebooka odluči zatvoriti vrata do sada najboljem rookie centru u ovogodišnjoj draft klasi NBA lige, kako su Nurkića opisali NBA analitičari. Harun Mahmutović je tokom svog mandata uradio mnoge dobre stvari za reprezentativnu bh. košarku, ali zar to ne bi trebao biti posao generalnog sekretara Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine? 

Isključite Facebook - uključite mozak

Ukoliko zbog Mahmutovićevih razmirica koje ne može da riješi sa Trnovčevićem, a prije svega sa mladim momkom koji ima tek 20 godina, izgubimo dragulj zvani Jusuf Nurkić, onda nikakve razlike između Mahmutovića i Trnovčevića neće biti. Zbog dotičnog menadžera samo izgubili brojne talente, a zbog Mahmutovića ćemo čini se izgubiti najveći dragulj bh. košarke, bar na neko vrijeme. 

Uostalom, ne treba biti mnogo pametan, pa shvatiti da tinejdžerska prepucavanja preko Facebooka samo idu na ruku Trnovčeviću. On će pustiti KSBiH da sam sebe pokopa i elegantno se izmaći dok iz Sarajeva pljušte uvrede na račun Nurkića kojem bi zaista moglo prekipjeti i koji bi zaista mogao dići ruke od reprezentacije. Time profitira isključivo Trnovčević, jer nastup na EP donosi samo rizik od povrede i slabi njegov ugled u NBA. Nije ni čudo da menadžer zadovoljno trlja ruke i čelnike saveza naziva "genijalcima", a pisati na Facebooku u 2:30 iza ponoći, to već svaki pubertetlija zna je ništa manje nego genijalno.

Nurkić nije iznad reprezentacije, ali nije ni Mahmutović

"Jusuf Nurkić nije iznad reprezentacije BiH", tvrde u KSBiH, ali sasvim sigurno nije ni Harun Mahmutović koji sebi dozvoljava da u ime svih navijača reprezentacije kaže "Odjebite!" ako ne najboljem, a onda trenutno najperspektivnijem igraču kojeg naša zemlja ima. Podsjećamo, reprezentacija i KSBiH nisu privatno preduzeće u kojem se ovakve odluke mogu donositi u dva ujutro sjedeći pred Facebookom. 

Krajnje je vrijeme da Harun Mahmutović shvati kako je Jusufu Nurkiću potrebna podrška Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Nurkiću je tek 20 godina i košarkaški hljeb zarađuje daleko od kuće, a kao mlad momak podložan je raznim utjecajima. Nekada možda i neće donijeti pravu odluku, griješimo svi, zbog čega pravo na pogrešku ne bi mogao imati i Jusuf Nurkić? 

Mahmutović bi u ovom slučaju trebao biti taj koji je zreliji i odgovorniji i uraditi sve kako bi Nurkić naredne godine branio boje našeg nacionalnog tima. To mu je posao, a kao i svaki drugi zahtjeva da ponekad pređemo preko svog ponosa, za dobrobit svih nas, za dobrobit reprezentacije, za dobrobit ove države. Kočijaškim pristupom i epskim statusima i psovkama na Facebooku Mahmutović će možda zavrijediti tapšanja po leđima od strane slabije obrazovanog dijela bh. populacije, ali sigurno neće povratiti Nurkićevo poljuljano povjerenje u Košarkaški savez Bosne i Hercegovine.

U ovom trenutku, možda je i lijep osjećaj opsovati, ali za deset godina u KSBiH će vjerovatno sjediti neki drugi ljudi, a navijači će žaliti jer centar koji trese NBA obruče ne igra za našu reprezentaciju. Tada će psovka zvučati mnogo manje moćno, a njome ćemo se ponositi otprilike jednako kao razgovorom između NFSBiH i Zlatana Ibrahimovića.

Nije važno ko je kriv, važno je samo da Nurkić u Montpellieru nosi dres našeg nacionalnog tima, a to je posao Haruna Mahmutovića i čelnika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.