Mirza Teletović: Čovjek koji je ispunio san
Teletović po dolasku u Brooklyn

Put Mirze Teletovića do NBA lige

Mirza Teletović: Čovjek koji je ispunio san

M. Šljivak

Najbolji bh. košarkaš Mirza Teletović potpisao je trogodišnji ugovor sa NBA ekipom Brooklyn Netsa, čime je  postao prvi Bosanac i Hercegovac koji odlazi u NBA ligu.

Neki će reći da nije prvi, jer su u NBA ligi igrali i bivši reprezentativci naše zemlje Aleksandar Radojević, odnosno Ratko Varda, no oni su u NBA ligu otišli kao državljani drugih zemalja, pa tako možemo  slobodno reći da je Mirza probio led za Bosance i Hercegovce u NBA ligi.

Mirza je rođen u Mostaru 17. septembra 1985. godine, a svoje prve košarkaške korake pravi u svojoj najdražoj Jablanici. Sa nepunih 16 godina, kao jedan od najboljih mladih košarkaša u državi, Mirza odlazi u Tuzlu gdje se priključio mlađim katgorijama tadašnje Sloboda Dite.

U prvom timu Slobode debitovao je u sezoni 2002/2003. Sezonu je završio sa veoma dobrim prosjekom od 7,2 poena, da bi se već u narednoj sezoni promovisao u prvo ime Tuzlaka.Prosto je eksplodirao u dresu Dite, a postizao je sjajnih 26,4 poena po meču.

Odlazak u Belgiju

Partije u dresu Slobode pobudile su interes mnogih evropskih klubova. Začudilo je, međutim, da se Mirza odlučio na odlazak u belgijski Ostende, iako je imao ponude i jačih klubova. Ipak, Belgija i Ostende su se pokazali kao odličan potez. Mirza je dobivao puno prostora za igru u dvije sezone u ovom timu, pa se ponovo našao u interesu klubova iz najboljih liga Evrope.

Potpis za Caju Laboral (Tau Ceramicu)

Mirza je nakon Ostendea potpisao ugovor sa jednim od najboljih španskih klubova Tau Ceramicom 2006. godine. Prva sezona u klubu donijela je privikavanje na novu sredinu. Mirza prosječno postizao pet poena, da bi već u narednoj uduplao broj poena, uz veću minutažu, te je na kraju sezone ponio nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Naredne tri sezone u dresu Caje (Tau), bio je jedan od vođa ekipe. Imao je veliku slobodu igri, što je maksimalno koristio. To mu je u posljednjoj sezoni u dresu baskijskog tima donijelo i najveće brojke u karijeri, te je tako sezonu završio kao najbolji strijelac Eurolige sa 21,7 poena u prosjeku, a u prvenstvu je završio sa prosjekom od blizu 17 poena po meču.

Najava odlaska u NBA ligu

Iako je 2007. godine bio prijavljen na NBA draft, niti jedan tim ga nije izabrao, no to Mirzu nije spriječilo da ispuni svoj san i zaigra u najjačoj ligi svijeta. Pred kraj prethodne sezone u španskoj Endesa ligi, Mirza je najavio dolazak u NBA ligu. Dogovorio je sa Cajom da otkupnina ugovora bude dva miliona eura, što su oni i prihvatili. Pored mnogobrojnih ponuda, suzio je izbor na Cleveland i Brooklyn, da bi se potom odlučio na odlazak u tim iz New Yorka. Sa Netsima je potpisao trogodišnji ugovor vrijedan devet miliona dolara, te je tako postao prvi košarkaš iz Bosne i Hercegovine koji je zaigrao u NBA ligi, čime je ostvario svoj san. 

Mirza Teletović nas je i dosad činio ponosnim Bosancima i Hercegovcima. Svaki njegov poen u Euroligi, španskom prvenstvu i dresu reprezentacije bio je pravo zadovoljstvo, koje je punilo srca svih nas. Nadamo se da će Mirza i dalje nastaviti istim putem, te da će napraviti veliku karijeru i u NBA ligi.

SRETNO MAJSTORE!

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.