Mnogo kalkulacija pred posljednje kolo grupne faze

Realna opcija drugo ili treće mjesto

Mnogo kalkulacija pred posljednje kolo grupne faze

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra treći meč na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Nakon pobjede nad Dominikanskom Republikom i poraza od Francuske, naši mladi košarkaši danas igraju meč protiv Južne Koreje, koja je na omjeru od dvije pobjede.

Iako pobjeda nije neophodna, jer sve ekipe iz grupe idu dalje, plasman u grupi je jako bitan za ostatak takmičenja u Zaragozi i izbjegavanje težih protivnika već u prvom krugu eliminacijskog dijela takmičenja.

Realna opcija je da zauzmemo drugo mjesto u grupi. Za to nam je potrebna pobjeda nad Južnom Korejom od 13 ili više poena razlike, a ako u tome uspijemo, rival u osmini finala bi nam vjerovatno bile selekcije Finske, Australije, eventualno Kine.

Dalji žrijeb bi nam u tom slučaju donosio duel s domaćinom Španijom u četvrtfinalu, najteži protivnici za eventualno polufinale bile bi Kanada i Turska, a to je jedina opcija da dođemo do eventualnog finala sa SAD-om, selekcijom koju teško šta može zaustaviti na ovom putu.

Treće mjesto u grupi, odnosno poraz ili pobjeda s manjom razlikom od 13 poena, donosi nam vjerovatno duel s Kinom ili Finskom u osmini finala, a u tom slučaju bismo protiv SAD-a igrali već u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. 

Postoji opcija i da na kraju budemo prvi. Za to nam je potrebna pobjeda od minimalno 33 poena razlike, što je svakako malo realan scenarij, pa će naša selekcija takmičenje u grupnoj fazi vjerovatno završiti na drugoj ili trećoj poziciji.

Sve će biti poznato večeras oko 23 sata, kada će biti poznati svi parovi osmine finala Svjetskog prvenstva do 17 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi