Možemo li skinuti prokletstvo prvih utakmica na EP?

Uoči okršaja s Poljacima

Možemo li skinuti prokletstvo prvih utakmica na EP?

Dž. Mrakić

Bosna i Hercegovina današnjom utakmicom protiv Poljske zabilježit će svoj deveti nastup na završnicama Evropskih prvenstava.

Izabranici Duška Ivanovića u ovom susretu ići će na pobjedu, a mi smo odlučili baciti pogled na historiju i saznati kako su naši reprezentativci započinjali dosadašnje nastupe na Eurobasketu.

Nažalost, na svakom Evropskom prvenstvu na kojem smo nastupili, izgubili smo prvi meč. Doduše, ni protivnici nam baš nisu bili po želji. Po jednom smo takmičenje otvarali susretom sa Turskom, Francuskom, Grčkom, Latvijom i Slovenijom, dok smo protiv Rusa čak tri puta igrali prvi susret.

Najteži poraz zabilježili smo upravo protiv Rusa 1993. godine, kada smo izgubili 22 razlike (77:99), a istom negativnom razlikom izgubili smo i deset godina kasnije od Francuza (76:98).

Nadajmo se da će naši reprezentativci napokon uspjeti prekinuti ovaj crni niz i pobjedom nad Poljskom napraviti značajan korak naprijed ka historijskom plasmanu u drugi krug takmičenja.

Sretno, Zmajevi!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.