Na današnji dan je rođen Kinđe!

Rođendan velikana bh. košarke

Na današnji dan je rođen Kinđe!

M. Šljivak

Legenda bosanskohercegovačke košarke Mirza Delibašić Kinđe, rođen je na današnji dan 1954. godine u Tuzli.

Kinđe je često govorio kako je začuđen kako ga je Duda uspjela roditi, jer je bio ogromna beba. Jedna od njegovih tetaka je zbog činjenice da je rođen tako velik rekla da će u životu postati značajan čovjek. I postao je značajan, veliki čovjek.

Mirza se košarkom počeo baviti 1968. godine. Nakon teških početaka u tuzlanskoj Gimnaziji gdje nije bio u konkurenciji za sastav škole, na početku drugog razreda je eksplodirao. Uslijedio je potom poziv u prvi tim tuzlanskog velikana Slobode, a odličnim igrama je zaslužio poziv u omladinske selekcije Jugoslavije.

Svoj debi u Slobodi Kinđe je imao u septembru 1969. godine. Potom je zaigrao za kadetsku reprezentaciju Jugoslavije koju je predvodio Mirko Novosel, a uslijedio je nakon toga odlazak u Beograd, u ekipu partizana, no Kinđe je tamo ostao samo 40 dana. Odlučio se vratiti gdje mu je najbolje, u Slobodu, a nakon povratka je sjajnim pratijama zaslužio titulu najboljeg juniora Evrope.

Nakon Tuzle, uslijedio je odlazak u Sarajevo, u redove Bosne kod Bogdana Tanjevića. Nakon nekoliko neuspješnih sezona, u kojima Bosna nije pružala dobre partije, prva šampionska titula došla je u sezoni 1977/1978.

Ne ljeto 1978. godine sa Jugoslavijom je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Manili, sa kojeg se vratio povrijeđen. Kratko odsustvo sa terena nije ga spriječilo da ponovo pruža sjajne partije, a  1979. godine osvojena je Evropa. Superjaki Emerson je pao rezultatom 96:93, a Bosna je predvođena Kinđetom bila vladar Starog kontinenta.

Mirza se nakon još jedne titule u prvenstvu Jugoslaviji otisnuo u Evropu. Pojačao je redove kraljevskog Reala iz Madrida, gdje se zadržao dvije sezone. Iako je bio jedan od vođa ekipe, čovjek kojeg su svi voljeli, Mirza je napustio Kraljeve nakon završetka druge sezone, jer uz dosta privatnih probelma nije mogao dati sve od sebe. 

"Bilo me stid tih divnih ljudi, oni su zaslužili pravog Mirzu, a ja više nisam bio pravi Mirza," bile su njegove riječi.

Nakon odlaska iz Reala, Kinđe je boravio u Caserti. Ipak, 18. septembra 1984. odlučio je da okonča karijeru, zbog teške bolesti. Na oproštaju su igrali Real i Bosna u Skenderiji, koja je bila premala za sve ljubitelje košarke koji su posljednji put željeli vidjeti Kinđeta na djelu.

Ostao je Mirza u Sarajevu i tokom najgorih dana u historiji našeg glavnog grada, iako su mu vrata u Madridu uvijek bila otvorena. Oči je legendarni Kinđe posljednji put sklopio 8. decembra 2001. godine nakon duge borbe sa bolešću.

Riječi koje najbolje opisuju legendarnog Kinđeta, izrekao je Bogdan Tanjević.

"Nikada nisam upoznao nijednog vrhunskog sportistu, bilo s ovih naših prostora, bilo iz svijeta, koji u sebi nije imao barem trunku zlobe. Nijednog, osim Mirze".

MIRZA, HVALA TI!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi