"Naši igrači igraju sjajno"

Sabit Hadžić, selektor naših košarkaša

"Naši igrači igraju sjajno"

Tokom zadnje utakmice finala košarkaškog doigravanja na prepunim tribinama dvorane na Pecari vidjeli smo dosta poznatih lica. Jedno od njih je bilo i ono selektora našeg najboljeg tima Sabita Hadžića.

Njegovo prisustvo je značilo da se dani pred početak aktivnosti našeg Saveza u akciji "Litvanija" mogu početi odbrojavati.

Za selektora na Pecari nije bilo posla


Malo razočarenje u glasu selektora naše najbolje košarkaške vrste Sabita Hadžića nakon odgledane četvrte utakmice izvrsne serije finala doigravanja između Širokog i Igokee, nije bilo uzrokovano lošom predstavom u kojoj su Velićevi igrači dohvatili svoj treći naslov u nizu.

Razočarenje nije moglo nastati niti zbog loše utakmice koja je naprotiv bila svojevrsni klasik u kojoj su Igosi čak četiri puta hvatali priključak nakon što su gubili sa 12 razlike. Ono je kod našeg selektora bilo prouzrokovano zbog jedne surove realnosti za bh. košarku koja se mogla sagledati među igračima na parketu dvorane na Pecari.

"Na tribinama dvorane na Pecari na žalost nisam bio u svojstvu selektora naše reprezentacije. Za takvo nešto nije ni bilo posla niti potrebe. Na terenu sam mogao kao igrača zanimljivog našem timu posmatrati samo Đuricu iz Igokee, ali pored toliko stranaca on nema minutažu u kojoj bi pokazao svoj kvalitet. Tako je to na žalost, to je finale play-offa našeg prvenstva, finale sa mnogo košarkaša koji nisu iz naše zemlje ili onih koji mogu nastupati za druge nacionalne selekcije. Tako ste me mogli vidjeti na tribinama kao što je i bilo ko drugi na njima došao da gleda jednu zaista dobru utakmicu. Meč je bilo zaista dostojan finala, utakmica sa mnogo preokreta, utakmica u kojoj se zaista moglo uživati kao što zaista i jesam", rekao je selektor naših košarkaša odmah na početku razgovora za SportSport.ba, a nakon njegovog povratka iz Saudijske Arabije, ali i kratkotrajnog odmora pred period priprema za Evropsko prvenstvo u Litvaniji koje će nas dočekati nakon svih naših povrataka sa toliko željenih destinacija:

"Da upravu ste, našu selekciju u narednom periodu očekuje zaista mnogo posla, za mene i moje saradnike još i prije igrača, posao počinje već danas. Slijede razgovori nas u stručnom štabu jer moramo vidjeti koje ćemo igrače staviti na spisak prvih 24. Narednog ponedjeljka sa tim spiskom ćete biti upoznati i vi novinari. Zbog svih ovih obaveza ja sam svoj odmor već iskoristio. Iz Saudijske Arabije sam otputovao dvije sedmice na odmor u Antaliju, sada sam u Sarajevu gdje nas 20. jula očekuje okupljanje na Ilidži", govori Sabit Hadžić koji baš kao i mi jedva čekamo da vidimo naše reprezentativce koji zaista sa mnogo uspjeha igraju završnice u raznim šampionatima.

Nismo mogli ne spomenuti Hadžiću veoma dobru predstavu Bavčića u drugoj utakmici Arisa i PAOK-a.

Bavčić je odigrao maestralnu partiju

"Taj susret sam gledao i moram vam reći da je Edin Bavčić odigrao jednu maestralnu partiju. U pobjedi tima za koji nastupa, Arisa protiv PAOK-a bio je MVP utakmice. Bavčića pratim i često smo u kontaktu. Dobio je na masi što mu omogućava da se još lakše upušta i u borbu pod košem. Bavčić zaista igra u vrhunskoj formi", kaže Hadžić te nastavlja sa izvještajem koji se tiču naših internacionalaca.

"Teletović igra već nekoliko sezona na vrhunskom nivou i to nije nikakva tajna. Ikonić je jedan od najboljih igrača slovenačke lige i MVP final foura Eurochallenga. Bajramović je igrao u finalu litvanskog prvenstva. Ratko Varda je šampion sa Procomom. Možda je mala šteta što se Đedović i Gordić nisu plasirali u doigravanje italijanskog prvenstva. Đedović je bio povrijeđen ali sada je sve u redu. Poznavajući njega on će već 10 dana pred početak priprema početi sa individualnim treninzima. Gordić će biti sa nama, on je u prošlim kvalifikacijama odigrao samo dvije utakmice za nas i sada će nam pomoći u punom kapacitetu. Zaista svi naši igrači igraju sjajne sezone", kaže Hadžić te još jednom stavlja tačku na naturalizovane Amerikance:

"U savezu je bilo dosta kontakta sa mnogim izuzetnim košarkašima i njihovim menadžerima. Nije tajna da su naše opcije bile i Langford i Anderson. Ali ipak, ostajemo pri tvrdnji da da su Domercant i Bremer trenutno naš najveći dobitak. Domercant je najveći profesionalac kojeg sam ja u svojoj karijeri trenirao. Njegove igračke kvalitete nisu upitne kao niti one ljudske. Možda su pojedini igrači trenutno u jačim natjecanjima, možda pojedini imaju nešto i jače rezultate, ali poznavajući iskustva kolega iz rukometa i ostalih sportova oko duge procedure dobijanja našeg državljanstva, to bi u ovom trenutku bila zaista velika avantura u koju mi nismo htjeli ući."

Pripreme kao nikad do sada


O pripremama koje bi trebale biti jedne od boljih u čitavom istorijatu našeg košarkaškog A-tima, selektor ima sljedeće mišljenje.

"Zaista mi je drago da je vrijeme kada smo igrali po četiri utakmice sa Crnom Gorom prošlost. Plan priprema pred Litvaniju zaista je veoma dobar i sadržajan. Igrat ćemo turnir u Sloveniji protiv svih selekcija sa prostora bivše Jugoslavije. Uslijediće utakmice sa Italijom, Njemačkom, Francuskom...Sve su to reprezentacije koje će učestvovati i na EP-u u Litvaniji. Naravno da se financijska konstrukcija još slaže, to je naša stvarnost. Dosta toga nije zatvoreno. Ali ukoliko uspijemo u svemu ovome to će biti jedne izuzetne pripreme. U našem susjedstvu Hrvatska će potrošiti ogromnu sumu novca za pripreme, Grci će isto tako uložiti 2-3 miliona eura. Mi naravno ne očekujemo takve iznose, ali očekujemo da nadležne institucije prepoznaju ovo kao jednu šansu da dostojno predstavimo ovu sjajnu generaciju naših košarkaša i da rezultatima pokažemo našu zemlju u što ljepšem svjetlu. Ovo je zaista u interesu svih nas", zaključak je Sabita Hadžića na kraju ovoga razgovora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.