Nikada bolja godina za bh. košarku

Nikada bolja godina za bh. košarku

E. Škorić, foto: A. Balić

Košarkaši sport ove sezone bilježi  najbolje rezultate u posljednjih 15 godina, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji Košakaškog saveza BiH (KSBiH) u Sarajevu.  

Najveći uspjeh ostvarila je muška  A-selekcija koja je nakon kvalifikacija izborila nastup na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Sloveniji, što će biti osmo učešće naših najboljih košarkaša na evropskoj smotri. Tokom augusta KSBiH u Sarajevu bio je domaćin  juniorskog EP-a B-divizije (U-18). Uz izvrsnu organizaciju takmičenja našeg saveza, bh. juniori osvojli su prvo mjesto i plasirali se među 16 najboljih reprezentacija Evrope.

 

Treći veliki uspjeh bh. košarke ovog ljeta ostvarili su kadeti osvajanjem petog mjesta na EP-u B-divizije (U16) u Rumuniji.   

 

"Uz sjajne nastupe u kvalifikacijama smatram da smo napravili odlične uslove da naša A-selekcija u narednih pet ili više godina može bilježiti dobre rezultate. Kada su u pitanju mlade selekcije pokazali smo da ova država ima budućnost, jer će ovi momci u narednih 15 godina moći da uspješno brane  boje naše zemlje", kazao je generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović, koji je izrazio zahvalnost svim instucijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju vrhunskih rezultata.     

 

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik KSBiH, član najužeg rukovodstva FIBE i predsjednik Svjetske komisije za takmičenje, kazao je da naš savez radi u izuzetno teškim uvjetima, s minimalnim brojem ljudi, bez adekvatnog prostora i nedostatnim  sredstvima. 

 

"Ipak u takvim uvjetima mi pravimo izuzetne rezultate na evropskom nivou. Imamo reprezentaciju koju svi respektuju u Evropi. Ovo je godina u kojoj  bilježimo najbolje rezultate. Ne može se  zanemariti činjenica  da smo 1993. godine bili osmi na EP-u, ali 20 godina poslije toga nailazimo na nerazumijevanje od nekih kompanija i institucija koje ne žele da pomognu reprezentaciju, iako smo mi jedna sasvim pozitivna priča, koja BiH može da donese mnogo pozitivnih poena", kazao je je Đonlagić. 

 

Naglasio je da je KSBiH uprkos tome ove godine stvorio prepostavke za daljnje dobro i kvalitetno funkcioniranje. 

 

-"Političke institucije ovog puta su stale na stranu košarke. Da nemamo dugovanja, koja su nagomilana prethodnih godina, ova godina bi bila i finansijski uspješna, po čemU se i po ovom aspektu može govorti o dobrom  funkcioniranju KSBiH", rekao je Đonlagić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.