BiH večeras igra protiv Južne Koreje

Numanović: Nemamo vremena da tugujemo

E. Čaušević

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Zaragozi igra treći meč grupne faze Svjetskog prvenstva.

Protivnik izabranicima Josipa Pandže u Siglo dvorani bit će selekcija Južne Koreje koja nakon prva dva kola ima dvije pobjede. Pred večerašnji meč razgovarali smo s pomoćnim trenerom Enesom Numanovićem koji je kazao da Koreja veoma nezgodna ekipa koja je karakterom jaka.

"Koreja je prvak Azije, igra jednu atipičnu košarku bez blokova sa puno kretnji. Imaju strašnu slobodu u igri svaki otvoreni šut koriste, veoma nezgodna ekipa koja je karkterom dosta jaka. Igrali su dvije egal ekipe koje su obje pretvorili u svoju korist. Nas očekuje neka uska odbrana zona 2-3, sad je pitanje koliko ćemo mi biti mentalno jaki da prelomimo našu jučerašnju lošu utakmicu. Mislim da imamo to iskustvo sa EP-a imali smo sličnu situaciju sa Finskom koju smo uspješno prebrodili, nadam se da će biti tako i večeras", rekao je Numanović za SportSport.ba na početku razgovora.

Pomoćnog trenera kadetske reprezentacije pitali smo i kakva je atmosfera u našoj ekipi nakon jučerašnjeg poraza od Francuske.

"Mi nemamo vremena da tugujemo, moramo ići dan za danom, utakmicu za utakmicom svaki dan je novo dokazivanje. Sreća naša da ova djeca stvarno imaju to iskustvo iza sebe i da su prvaci Evrope ne slučajno i nadam se da su mentalno dovoljno jaki da večeras prenesu to na teren. Olakšavajuća okolnost je realno mi smo jučer protiv Francuske fizički inferiorni bili. Ova ekipa Koreja nije fizički dominantna i mislim da smo mi fizički jači od njih i nadam se da će to uz mentalnu pripremu presuditi večeras da ostvarimo naš cilj, a to je što bolji plasman u grupi", izjavio je Numanović.

Zdravstveni karton u našoj ekipi je poprilično dobar.

"Osim nekog hroničnog umora, jer mi smo dugo na pripremama već nekih 50 dana igrali smo dosta utakmica, nema nekih većih povreda svi su spremni da utakmicu odigraju 100 posto", rekao je pomoćni trener BiH.

Iako je u toku EP u fudbalu sve oči bh. javnosti uprte su u Zlatne kadete. Mladi košarkaši iz BiH nose se sa velikim pritiskom javnosti nego njihove kolege iz drugih država koje skoro niko osim lokalnih medija i ne prati. Bh. javnost od ovih momaka očekuje mnogo i to se sasvim sigurno mora odraziti na njihovu igru. Međutim, u stručnom štabu BiH smatraju da to može samo doprinjeti njihovom bržem razvoju.

"U svakom slučaju mislim ako će se neko baviti neko košarkom u budućnosti da je bolje da to prođe što ranije. Ne bih rekao da je to nama prednost nažalost, to je nama otežavajući faktor. Ja ću biti iskren da smo mi svoje zamisli u svlačionici i na terenu prošle godine lakše prenosili na igrače. Ja mislim da to ima i utjecaj medija i sva ova pompa koja se digla oko njih, ali to je sastavni dio sporta i života i mislim da to ne bi trebao biti problem. Mislim da oni trebaju da sazriju i da budu bolji igrači u budućnosti", zaključio je Numanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi