Nurkić dominirao, BiH pobijedila Portugal

Prvi trijumf bh. košarkaša

Nurkić dominirao, BiH pobijedila Portugal

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Portugal na turniru u Sloveniji rezultatom 83:78.

Vrlo efikasna košarka viđena je u prvoj dionici. Na početku je pod koševima dominirao Jusuf Nurkić, koji je po Portugalce bio nezaustavljiv. Naša selekcija je vodila od samog početka, ali se Portugal držao u igri sjajnim šutem iz vana. Igralo se uglavnom koš za koš u prvoj dionici nakon koje je naša selekcija imala dva poena prednosti, 28:26.

Do prvog vodstva Portugal dolazi nakon četiri minute igre u drugom periodu kada Fernandes pogađa trojku za 35:32, ali selektor Damir Mulaomerović zatim vraća Jusufa Nurkića i stvari se ponovo mijenjaju u našu korist. Na poluvrijeme je naša reprezentacija otišla sa plusom od tri poena, 48:45.

Iako je naša selekcija imala konstantno vodstvo, Portugal je držao priključak. Nisu dozvolili da se bh. tim previše odvoji, ali su naši košarkaši uspjeli da u samom finišu treće dionice povećaju razliku, po prvi put dvocifrenu, 66:56.

Bez većih problema je naša selekcija podigla prednost u posljednjoj dionici. Raspoloženi su bili Kikanović i Gordić, bilo je i 16 poena prednosti, ali je Portugal uspio da se ponovo vrati i u posljednje tri minute se ušlo sa plus šest, 77:71.

Gomes je trojkom na nešto više od minut do kraja uspio meč dovesti u potpunu neizvjesnost (78:75), ali na kraju je naš tim ipak uspio doći do pobjede i trećeg mjesta na turniru u Sloveniji.

Jusuf Nurkić je predvodio našu selekciju u ovom meču. Centar Denver Nuggetsa je meč završio sa 23 poena, sedam skokova i četiri asistencije, dok je kod Portugala Gomes ubacio 17.

Prijateljski meč:

BiH - Portugal 83:78 (28:26, 20:19, 18:11, 17:22)

BIH: Buza 2, Gordić 15, Nurkić 23, Vrabac 6, Milošević 10, Gajić 3, Gegić, Halilović 4, Kikanović 13, Musa 7, Stipanović, Sulejmanović, Zahiragić.

PORTUGAL: Fonseca 4, Gomes 17, Pinto 5, Queiroz 6, Silva 9, Balseiro 3, Barroso 10, Belo, Đukić, Fernandes 6, Guerreiro 10, Lima 2, Oliveira, Soares 6.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi