Nurkić: Nijednom protivniku se ne želim klanjati
Foto: kkcedevita.hr

Jusuf Nurkić za SportSport.ba

Nurkić: Nijednom protivniku se ne želim klanjati

M. Šljivak

Jusuf Nurkić iz utakmice u utakmicu pokazuje da je među najboljim centrima Evrope. Iako još nije napunio 20 godina, naš centar je izdominirao najbolje evropske centre, a svojom igrom redovno osvaja srca navijača...

Nakon jako dobre polusezone u Zadru, Nurkić se vratio na početku ove sezone u Cedevitu, gdje pruža fantastične partije pod vodstvom Jasmina Repeše.

Ove sezone igraš sjajno, iako nemaš veliku minutažu. Koliko si zadovoljan svojim napretkom i igrama?

"Govorio sam kako je ova sezona ključna za mene i moj razvoj. Definitivno sam dobio vrhunskog trenera koji mi puno vjeruje. Da se razumijemo, u ovoj ekipi je iznad svega uvijek tim i na tome insistiramo. Imam odlične saigrače koji vjeruju u mene.  Bez njih ničeg ne bi bilo. Zadovoljan sam svojom igrom, mada znam da ja mogu mnogo bolje. U svim segmentima igre moram napredovati. Sada kako nemamo Eurocupa, imam više vremena da poradim na sebi kako individualno tako i timski", kaže Nurkić na početku razgovora.

Cedevita se oprostila od nastupa u Eurocupu, a u ABA ligi ste u vrhu. Koliko Cedevita može ove sezone? 

"Od Cedevite ove sezone niko nije očekivao ovakve igre. Mi ćemo da radimo, slušamo trenera, jer on najbolje zna kako trebamo da radimo, da bi došli do cilja, a to je povratak u Euroligu".

Odigrao si veliki broj utakmica. Protivnici su bili zaista teški. Kojeg igrača ti je bilo najteže čuvati?

"Veselim se velikom broju nastupa. Konačno i na mom stažu raste broj odigranih utakmica. Ja se za svakog protivnika pripremam isto. Ne gledam koji igrač je sljedeći. Oni su za mene svi isti. Na taj način igram. Nikom se ne želim klanjati zbog nečega. Jednostavno, ovo je igra i neka bolji pobijedi".

Veliki broj NBA skauta prati tvoje igre. Gotovo je siguran tvoj izbor u prvoj rundi drafta. Ako budeš izabran, ideš li odmah u NBA, ili ćeš odigrati još nekoliko godina u Evropi?

"To je veoma daleko. Ne znam šta se može dogoditi sutra, a naročito za par mjeseci. Kada dođe vrijeme za to vidjećemo šta ću odlučiti. Siguran sam da ću donijeti pravu odluku", ističe Nurkić.

Narednog ljeta je Evropsko prvenstvo B divizije za igrače do 20 godina u Sarajevu. Hoćeš li se odazvati u tu reprezentaciju? 

"Rekao sam vam, da što se tiče reprezentacije, to u mojoj karijeri nikad neće biti sporno. Jedini uvjet je da sam zdrav. Ne znam postoji li bolji osjećaj od predstavljana svoje domovine. Kome to nije čast, ne mora ni da dolazi. Nikoga ne treba moliti".

Kod Ace Petrovića nisi dobio poziv u reprezentaciju koja je igrala na Eurobasketu. Sada je selektor Duško Ivanović. Tvoje mišljenje o njemu i očekuješ li poziv u seniorsku reprezentaciju?

"Svi znamo ko je Duško Ivanović i tu ne trebamo trošiti riječi. O pozivu ne bih htio govoriti. Ja o tome ne odlučujem. Ako me selektor vidi u svom timu, uputiće mi poziv. Reprezentacija dugo nije imala centra, a sad ih ima mnogo. Biće teško bilo koga otpisati, jer svi su dobri igrači i igraju dobro, a na selektoru je sve ostalo", rekao je za kraj razgovora Jusuf Nurkić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.