Nurkić: Želim da pomognem reprezentaciji

Bh. centar za fiba.com

Nurkić: Želim da pomognem reprezentaciji

Naš Jusuf Nurkić, novajlija u NBA ligi koji se vrlo brzo izborio za svoju minutažu u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, dao je veliki intervju za zvaničnu stranicu FIBA-e u kojem se dotakao i nastupa za reprezentaciju BiH.

Nakon nešto manje minutaže na samom startu sezone, sjajni bh. centar visok 212 centimetara, je odlaskom Mozgova u Cleveland zauzeo mjesto u startnoj petorci Denver Nuggetsa i ostvaruje prosjek od 6.5 poena, 5.9 skokova i 1.2 blokade po utakmici.

"Osjećam se dobro i u odličnoj sam formi. Početak sezone je bio malo komplikovan, ali sam uložio mnogo truda i napora kako bi se dokazao treneru i bio spreman da pomognem ekipi. Od decembra dobijam više minuta na parketu i svaki put pokušavam odigrati najbolje kako znam. Najveći dio energije ulažem na odbranu kako bih imao što više skokova. Još uvijek učim", rekao je Nurkić na početku svog intervjua.

Jeste li se u potpunosti navikli na igranje u NBA ligi?

"Ne još. Ja još uvijek upoznajem aspekte igre kao što je tempo ili spremnost nekih igrača. Igrao sam protiv velikih igrača koji su veoma brzi, a to ranije nisam iskusio dok nisam stigao u Denver. Također nije lako biti novajlija jer morate zaraditi poštovanje kod drugih igrača. Ja sam mlad i do prije nekoliko sedmica niko nije znao za mene. Radim, dajem sve od sebe kako bih bio konkurentan i bio cijenjen kao takav", priča mladi bh. centar.

Jusuf Nurkić, koji nije u najboljim relacijama sa ljudima u KS BiH, osvrnuo se i nadolazeći Eurobasket i nastup za reprezentaciju BiH.

"Uvijek sam želio igrati za reprezentaciju. Prošlog ljeta nisam bio u mogućnosti zbog povrede koljena, ali sam se uvijek radovao kada predstavljam svoju zemlju. Malo je prerano razmišljati o Europskom prvenstvu, ali za mene je vrlo važno da igram i želim da pomognem reprezentaciji", rekao je popularni Juka.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će igrati u grupi A Eurobasketa u kojoj će pored domaćina Francuske igrati Poljska, Rusija, Izrael i Finska. 

"Grupa je teška. Francuzi su aktuelni prvaci Evrope i jedna od najboljih ekipa na svijetu. Imaju širok izbor talentovanih igrača i igraju na domaćem terenu tako da će sigurno imati podršku cijele zemlje. Reprezentacije Rusije, Poljske, Finske i Izraela također imaju solidne igrače i biće zanimljivo jer svaka reprezentacija ima realne šanse za plasman u narednu rundu. Naš nacionalni tim će odigrati najbolje što zna kako bi izborio mjesto među četiri najbolje u grupi i time stigao do 'nokaut' faze", rekao je Nurkić na kraju razgovora za fiba.com.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.