Odlični Litvanci žele medalju, prgavi Latvijci traže šansu

Protivnici reprezentacije BiH

Odlični Litvanci žele medalju, prgavi Latvijci traže šansu

M. Šljivak

Evropsko prvenstvo za juniore sutra će početi u turskom gradu Samsunu.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, predvođena selektorom Josipom Pandžom, biće jedan od kandidata za sami vrh, ali je konkurencija zaista žestoka.

Već u grupi našu selekciju čekaju veliki obračuni. Litvanija je najavila velike stvari i pohod na titulu, koju čekaju još od 2010. godine, kada ih je do naslova u ovom uzrastu vodio sadašnji član Toronto Raptorsa Jonas Valančiunas, a pored ove selekcije, protivnici naše reprezentacije su Latvija i Izrael.

Četvorka Tadas Sedekerskis, Arnoldas Kulboka, Arnas Velička, Gytis Masiuli predvodit će ovaj litvanski tim. 

Radi se o zaista velikim potencijalima, a posebno se tu ističe košarkaš Baskonije Sedekerskis, kojem se predviđa NBA karijera.

Također, treba dobro obratiti pažnju na sjajne šutere za tri poena Lukasa Uleckasa i Ignasa Sargiunasa, koji u svakom trenu mogu pogoditi trojku.

Pod košem je dominantan krilni centar Grantas Vasiliauskas, koji ima odličnu skok igru, kao i igru u odbrani.

Litvanci nakon šest godina žele zlato, a po kvalitetu igrača su pri samom vrhu.

Druga baltička zemlja koja je se nalazi u grupi C je Latvija.

Ova selekcija ima također jako dobar roster kojeg predvodi Krister Zorkis. Ovaj bek će biti krucijalan za uspjeh Latvije u Turskoj, a također treba istaći i Artursa Strautinsa, koji već dobija minuta u prvom timu Reggio Emilije.

Treći važan igrac u rotaciji je Roberts Blumbergs, veoma pokretni centar, koji je visok 204 centimetra.

Ovaj trio je bio važna karika u osvajanju srebrene medalje na prvenstvu Evrope za kadete 2014. godine kada su Latvijci u finalu poraženi od Francuske.

Ukupno, u ovom timu igra šest momaka iz te generacije i svakako da će biti veoma težak rival.

Latvija će međutim biti bez najboljeg igrača u Samsunu. Rodions Kurucs, član velike Barcelone, primoran je prvenstvo propustiti zbog povrede i to su dobre vijesti za našu selekciju.

Treba također istaći da su ovi košarkaši jako prgavi, te da često znaju izazvati velike obračune na parketima i vrše stalne provokacije.

Selekcija Izraela je povratnik u društvo najboljih timova Evrope, a glavni igrač je Yovel Zoosman.

On je i najzaslužniji što je Izrael uopće u A diviziji, a pored njega treba istaći još odličnog šutera Amita Eboa, te Tomera Levinsona, koji je konstantno blizu double-double brojki sa poenima i skokovima.

Izvjesno je da nas čeka velika borba za prolaz dalje. Dva najbolja tima će ići u četvrtfinale, a nadamo se da će tu igrati i reprezentacija BiH. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi