Odlično, Teletoviću sva sloboda

Nakon pobjede nad Makedoncima

Odlično, Teletoviću sva sloboda

Izjave Sabita Hadžića i Mirze Teletovića kako je pobjeda BiH nad Makedonijom (55:50) tek prva u nizu pripremnih utakmica u kampanji "Litvanija 2011", te da ipak postoji zadovoljstvo nakon dosadašnjeg dijela priprema, zasigurno je i najbolji zaključak nakon ove utakmice na odličnom turniru u Sloveniji.

Upravo tako i treba posmatrati ovu pobjedu u kontekstu isprobavanja barem dijela kvalitete koja nas očekuje u grupi "balkanika"na Evropskom prvenstvu.

Treba tek konstatovati, da izgledamo mnogo bolje sa jednom zaista kvalitetnom zvijezdom kao što je Mirza Teletović, zasigurno jednim od jačih krila evropske košarke. Ako ništa, a ono će barem određeni broj reflektora obasjavati i našu reprezentaciju.

Kamere, ako niste zaboravili, još uvijek vole "košgetere", a da je takav, Mirza je pokazao i u sinoćnjoj utakmici, kada je dalekometne projektile ispaljivao kao od šale. Sa 5/8 postavio je 20 razlike u trećoj četvrtini sinoćnje utakmice.

Očito je i to da će Teletović uživati neograničenu slobodu u igri. Sasvim ispravna odluka koja bi mogla proizvesti višak slobodnih igrača u našem napadu kada se Mirza bude udvajao.

Od 55 poena, Mirza je postigao skoro pola koševa koliko je dala naša selekcija. Da li to treba brinuti? Mislim da ne, tvrda je ruka nakon podizanja fizičke spreme. Ovdje bi se trebali više zabrinuti Makedonci, ipak su oni odigrali već petu pripremnu utakmicu i šut bi morao biti bolji. Ali, to je već njihov problem.

Zaslugu što su Makedonci postigli samo 50 poena, bilo bi nepošteno pripisati samo slabom danu šutera kod naših sinoćnjih protivnika. Ovome je kumovala i naša odbrana. Nešović, Gordić i Đedović, svoju su brzinu reakcije podigli na jedan izrazitiji nivo i protivniku je ponekad zaista teško spustiti loptu na zemlju. Vidi se da su minute i minute igranja u Italiji izuzetno prijale Đedoviću (najbolji skakač BiH sa 8 skokova) i Gordiću, a da mane nije niti Nešoviću, pokazuje podatak da je bio naš najboli razigravač sa četiri asistencije.

Ono što nas je posebno interesovalo, bila je igra našeg tima bez Ratka Varde kada se moramo snalaziti bez klasične petice. Bajramović, Bavčić, Teletović i ostali naši visoki igrači su to dobro radili tokom prve tri četvrtine. Namjera Hadžića da vidi reakciju ekipe u zadnjem periodu, koji je igran bez Varde bila je odlična. Da li je tu samo odbrana zakazala ili možda i napad (već smo rekli da se zaista vidi da je ruka još tvrda), ne znamo, ali ono što znamo je to da smo imali 20 razlike, a da bi na kraju bilo svega pet poena prednosti koliko je pokazao semafor. Uglavnom, interesantan segment koji će se još analizirati u našem stručnom štabu.

Eto, i radi ovih pokazatelja je ovo bila sasvim uspješna proba. Naša selekcija sutra ne nastupa. Igraju Srbija i Makedonija u našoj grupi. Mi na parket izlazimo u ponedjeljak kada ćemo snage odmjeriti sa Srbijom. Zasigurno, zanimljivi dani su pred nama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.