Okupili se mladi bh. košarkaši

U-20 reprezentacija BiH krenula sa pripremama

Okupili se mladi bh. košarkaši

Danas je na Ilidži u 11 sati započelo okupljanje mladih (U-20) košarkaša reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Samo sat vremena nakon toga, prvim treningom selekcije Radomira Kisića i zvanično su počele pripreme za prvenstvo Evrope (divizija B) koje će se održati u Sarajevu 14 - 24. VII.

Umjesto Merdanovića, Vuković na Okupljanju

Nakon što je kroz četiri kontrolna okupljanja i bezbroj pojedinačnih, testirano čak 180 kanditata, na današnji prvi dan priprema odazvalo se svih 18 igrača na koje Kisić računa u ovome trenutku. Jedina promjena je sasvim opravdano neodazivanje Eldara Merdanovića iz Čelika zbog povrede, a kojeg je zamijenio Obrad Vuković iz Leotara.

Dva puta dnevno će trenirati naši mladi košarkaši, a kako se EP bude približavalo tako će se odigravati i pripremne utakmice. Prve dvije su već dogovorene a to su one protiv Portugala i Nizozemske. U fazi pregovora su i utakmice protiv odgovarajućih selekcija Srbije i Crne Gore, ali i Makedonije.

Naši mladi se nalaze u grupi D gdje su još Island, naši prvi protivnici, zatim Belgija, Bjelorusija i Izrael. Prvenstvo će se igrati u dvoranama na Ilidži, Skenderiji i na Mojmilu, te će svi timovi morati igrati u svakoj dvorani. Prva dva tima iz grupe idu dalje u takmičenje, a interesantno je to da će se naša grupa križati sa grupom C u kojoj su Češka i Velika Britanija.

Prvaci Francuske, Hrvatske...

Kada je u pitanju kadar ove budućnosti naše košarke, iako je to zaista nezahvalno jer je pred svima period dokazivanja u kojem su svi jednaki (otpast će tri igrača, tri su u dodatnoj rezervi), vrijedi istaknuti pojedine od njih. To su Miralem Halilović koji je sa Zagrebom osvojio prvenstvo Hrvatske i kojeg očekuju nastupi u Euroligi, zatim Dženan Kurtić koji je sa Nancyjem osvojio tamošnje U-20 prvenstvo Francuske. Tu su još Mladen Lukić iz njemačkog Tubingena i Ismet Sejfić iz turskog Belediya.

Vrijedi istaknuti Ernada Mujića koji je nedavno iz Bosne prešao u Spars, kao i njegovog suigrača Adina Vrabca koji je upravo stigao sa testiranja u Lottomatici. Mirza Bulić (Sloboda), Srđan Lončar (Borac) i Nikola Gajić (Jacksonville), zbog minutaže u svojim klubovima zasigurno su igrači na koje također treba obratiti pažnju.

Evo i ostalih kadidata koji se spremaju za šampionat u Sarajevu: Ranko Ivić (Borac Nektar), Marko Rikalo (Leotar), Dino Begagić (Čelik), Aleksandar Crnogorac (Leotar), Nermin Buza (Bosna), Miljan Marković (Helios), Rasim Dizdarević (Merida), Nemanja Sladoje (Sutjeska) i Obrad Vuković (Leotar).

R. Kisić: Momci će sa ponosom nositi reperezentativni dres

Ponavljamo opet da će svi oni imati jednake uslove i ravnopravan odnos kod sljedeće selekcije jer će tri igrača morati otpasti dok će trojica biti rezerva u slučaju povrede. To nam je potvrdio i selektor Kisić koji je za SportSport.ba dodao još i ovo:

- "Apsolutno smo zadovoljni odzivom. Eto nakon mnogo testiranja iskristalizovalo se 18 momaka i svi će oni ravnopravno konkurisati za prvih 12 na EP. Neće nam biti nimalo lako, ali ćemo se ponašati kao tim, maksimalno se zalagati, imati jedan profesionalan odnos prema reprezentativnom dresu. Ne vjerujem da ćemo kao domaćini imati jedan pritisak pošto se on na ovakvim šampionatima i ne osjeti baš previše. Mi moramo izgraditi jednu kvalitetnu ekipnu atmosferu, ne vjerujem da će ovdje doći do izražaja individualna kvaliteta jer osim Bulića, Galića, Lončara i još pojedinih niko od njih i nema neku zapaženu minutažu. Upravo zbog toga, timski i ekipno mi moramo biti na nivou. Na tome ćemo najviše i raditi", rekao je u kratkoj izjavi, selektor U-20 BiH Radomir Kisić.

Dakle, zaista jedna prava prilika da se na okupu tokom sedmog mjeseca vide mnogi talenti evropske košarke. Bez obzira što je riječ o prvenstvu B divizije neće na odmet biti posjetiti koju od ovih utakmica. Ulaz na sve mečeve trebao bi biti besplatan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.