Otvoreno pismo Enesa Trnovčevića za UO KSBiH

"Ne pomišljamo na mogućnost promjene reprezentacije"

Otvoreno pismo Enesa Trnovčevića za UO KSBiH

SportSport.ba

U noćnim terminima rezervisanim za NBA utakmice, na adresu našeg portala stiglo je otvoreno pismo Enesa Trnovčevića Upravnom odboru KSBiH.

Podsjetimo, već duže vrijeme traje sukob Trnovčevića koji zastupa bh. košarkaša Jusufa Nurkića i Haruna Mahmutovića, generalnog sektretara KSBiH, a Trnovčevićevo otvoreno pismo upućeno Upravnom odboru KSBiH prenosimo u cijelosti:

“Obraćam Vam se kao organu koji rukovodi radom Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, matične sportske institucije našeg reprezentativca Jusufa Nurkića, čiji sam zastupnik. Protiv Jusufa Nurkića i mene već duži period provodi se linč putem medija i društvenih mreža u kojem se koriste najprizemnije i najvulgarnije uvrede.

Iza većine napada stoji generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Harun Mahmutović i obraćamo Vam se s molbom da nas obavijestite da li su stavovi i kvalifikacije koje iznosi Mahmutović zvanični stavovi KSBiH.

Ako jesu, molimo Vas da i nama i sportskoj javnosti naše države, a sve u cilju objektivnog informiranja, prezentirate odgovarajuće zaključke Upravnog odbora na osnovu kojih nas Mahmutović vrijeđa. Želimo da javnost bude upoznata ko je i kada i na osnovu kojih optužbi podnio prijavu protiv Jusufa Nurkića za moguće kršenje discipline u reprezentaciji BiH i ko ga je, kada i na koji način kaznio.

Podsjećam Vas da do danas nismo dobili nijedan zvanični dopis iz KSBiH iz kojeg bismo mogli zaključiti da je protiv Nurkića pokrenut bilo kakav disciplinski postupak, ali to nije prepreka da Mahmutović i dalje putem medija vrši pritisak na Nurkića, iznoseći neutemeljene optužbe, koje štete kako igraču, tako i KSBiH.

Nastavi li se to, bit ćemo prisiljeni iskoristiti zakonom dozvoljena sredstva da bismo zaštitili sportski i osobni integritet Jusufa Nurkića. Skrećem Vam pažnju na dosad nezabilježenu praksu da generalni sekretar uzurpira instituciju kao što je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine i vodi privatni rat protiv Jusufa Nurkića i mene.

Naročito me brine to što generalni sekretar govori kako je razgovarao sa predstavnicima drugih saveza koji bi željeli Jusufa Nurkića, što sam sa zaprepaštenjem slušao u intervjuu Mahmutovića od 17.  decembra 2014. godine. Zbog toga bih želio da Upravni odbor objasni u čije je ime Mahmutović razgovarao sa drugim federacijama. Da li je to bila inicijativa Upravnog odbora ili njegov individualni pokušaj da nešto sa strane zaradi. Upozoravam Vas da Jusuf Nurkić i ja, kao njegov zastupnik, ne pomišljamo na mogućnost promjene reprezentacije. Jusuf Nurkić davno je izabrao svoju stranu, reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a ne kojekakve kombinacije lovaca u mutnom.

Dosad nisam upoznat da je KSBiH pokrenuo bilo kakav proces protiv mene. Ako je suprotno, onda molim da Upravni odbor KSBiH otkrije našoj sportskoj javnosti sva djela za koja me savez tereti. Ako toga nema, onda neka barem otkriju koje sam igrače odveo iz reprezentacije BiH u reprezentacije drugih zemalja, za što me optužuje Mahmutović.

 Optužuje me da svi moji igrači igraju za druge reprezentacije, samo ne znam da li pritom misli na Kenan Bajramovića, Gorana Ikonića, Senada Delića, Adu Kahrimanovića, Darijana Stipanovića, Jusufa Nurkića, Bojana Lulića,Marka Vukovića, Adnana Husiku, Murisa Andeliju, Damira Dronjića, Esmira Rizvića... Svim ovim igračima sam bio menadžer, kad su, gle čuda, igrali za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Pretpostavljam da za takve, kao i izjave da prodajem našu djecu, Mahmutović posjeduje odgovarajuću dokumentaciju (dopisi KSBiH, izjave roditelja, djece, FIBA-e itd.)

Ako ne postoje dokazi, apeliram da se Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine odredi prema Mahmutovićevim nedoličnim i klevetničkim izjavama u cilju zaštite i našeg ličnog integriteta i integriteta institucije kojom rukovodite. Očekujemo što prije Vaš stav.”, stoji u otvorenom pismu Enesa Trnovčevića.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.