Pandža: Nismo u stanju nikome da prijetimo

Održana press konferencija KS BiH

Pandža: Nismo u stanju nikome da prijetimo

Danas je u sarajevskom hotelu "Evropa" održana konferencija za medije povodom priprema kadetske košarkaške reprezentacije BiH za Svjetsko prvenstvo. 

Selekcija koju vodi Josip Pandža prvi dio priprema za kontinentalnu smotru će odraditi u Kaknju gdje će odigrati dvije prijateljske utakmice protiv Egipta (24. maj) i Turske (26. maj), nakon čega su na rasporedu Međunarodni turnir u Travniku i prijateljske utakmice sa Španijom (11. i 12. juni. 

Prisutnim novinarima selektor Josip Pandža je kazao da je potreban mir njegovim izabranicima u toku priprema, a osvrnuo se i na očekivanja od Svjetskog prvenstva u Španiji. 

"U ovom trenažnom procesu nam je potreban mir i molim novinare da imaju razumijevanje. Svaki nemir i odvlačenje pažnje će nas odvesti u krivom smjeru. Što se tiče priprema, mi smo u ponedjeljak startali i moram priznati da imamo problem s povredama Čampare i Ćerkezovića. Radimo na tome da se oni oporave, dok se ostali momci maksimalno trude da ispoštuju sve što se stavlja pred njih i napreduju iz treninu trening. Hendikepirani smo, kako povredama tako i euforijom koja se dešava oko nas, ali pokušat ćemo da napredujemo i da dođemo do četvrtfinala. U daljoj fazi takmičenja je se može svašta desiti. Momci su pokazali da su karakterni i hrabri", kazao je selektor Josip Pandža i potom se osvrnuo na dogovorene provjere. 

"U pripremnom periodu imamo dogovorene jake utakmice i to me ohrabruje. U Kaknju ćemo odmjeriti snage sa Egiptom i Turskom, poslije toga idemo na turnir u Travnik gdje također sudjeluju Egipat, Turska, zatim Crna Gora, Zagrebačka županija... Poslije toga nam dolazi Španija i to pokazuje koliko smo napredovali. Nadam se da će to biti jake pripremne utakmice i ujedno spektakl za našu publiku. Za ostale termine tražimo protivnike, ali smo zadovoljni i s ovim dosad što smo napravili", istakao je selektor Pandža.

Na pitanje koliko poznaje protivnike bh. selekcije, Pandža je odgovorio:

"O svakom protivniku skupljamo informacije iz dana u dan. Francusku bolje poznajemo, danas se sve informacije mogu potražiti na internetu i uvjeren sam da ćemo imati prave informacije. Svi koji su uključen u ovaj proces danonoćno prikupljaju informacije i trudit ćemo da sve bude OK."

Favorit na Svjetskom prvenstvu? 

"Amerika je košarkaška velesila i favorit u svakom takmičenju. Španija i Turska su isto kvalitetne, dok za selekcije Kanade i Australije nemam informacije detaljne. Mi smo pokazali da smo u redu tih velesila, barem kada su kadeti u pitanju, i trudit ćemo se da to opravdamo. Nismo u stanju da prijetimo nikome, ali imamo šta pokazati." 

Osvrnuo se Pandža i na povrede Ćerkezovića i Čampare.

"Čampara ima povredu stopala i to ga muči desetak dana. Radimo terapije i sve ono što je vezano za što brži povratak na teren. Nakon pauze treba određeni period da se digne, a nije pitanje samo kada će se vratiti, već kada će biti u fazi da nam pomogne u igri. Ćerkezović povredu koljena vuče iz kluba..."

Također prisutnim novinarima se obratio i kapiten Džanan Musa.

"Selektor Pandža je sve rekao. Mi većinu stvari govorimo na terenu i ne bih puno da pametujem. Radit ćemo, trenirati svaki dan i pokušat cemo da BiH predstavimo u što boljem svjetlu", istakao je najbolji naš mladi košarkaš. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi