Pašalić i Ikonić odlični, Kurtić zanimljiv

Odličan vikend bh. košarkaša

Pašalić i Ikonić odlični, Kurtić zanimljiv

Odličan košarkaški vikend je iza naših stalnih i onih koji su potencijalni reprezentativci naše zemlje.

Dobrim partijama početak vikenda obilježili su Kikanović i Domercant, a najboljom izvedbom do sada ove sezone zaključio ga je Muhamed Pašalić sa 19 poena kada je savladan Panathinaikos.

Uz sve ovo spomenimo i Ikonića, koji je u zaista dobroj formi, Đedovića, koji ne oscilira već tri kola u Italiji. Bavčić i Bajramović nisu nastupali, ali ne može sve biti idealno.

U ovom pregledu opet smo uz Gajića i njegovu interesantnu statistiku iz SAD-a. Dženan Kurtić je odličan u prvenstvu Francuske za juniore. Mirza Teletović je u porazu Laborala na gostovanju kod Unicaje (79:66) u okviru 8. kola Endesa lige postigao 9 poena. Nakon prošlog kola kada je Estudiantesu postigao 5 poena uz 8 skokova, ovo je Teletoviću druga najlošija partija ove sezone za Caju Laboral. Jedino opravdanje za njegove suigrače i našeg reprezentativca možda je teška utakmica tokom sedmice u Euroligi i pobjeda nad Fenerbahceom izborena tek nakon produžetka.

Goran Ikonić igra u odličnoj formi. Njegovih 15 poena u porazu Pinara od Efesa (79:74), treća je utakmica u kojoj Ikonić postiže 10 i više poena. U tim mečevima naš igrač je uvijek među tri najbolja pojedinca u redovima Karsyake. Pinar sada ima dvije pobjede i pet poraza, ovaj od Efesa je i drugi u nizu, jer su kolo prije izgubili i od Fenerbahcea (75:77). Dakle dva susreta sa repektabilnim protivnicima su iza Ikonića, a može se reći, s obzirom na snagu tih ekipa da igrači Pinara i nisu prikazala loše predstave u tim mečevima.

Kenan Bajramović nije nastupio u pobjedi Banvita nad Antalyom (77:75).
Elmedin Kikanović je postigao 12 poena u porazu Eniseya kod Lokomotiva (85:76).
Henry Domercant je 5. kolu prvenstva Rusije upisao 15 poena kada je Unics izgubio na gostovanju od CSKA (78:67).

Dino Hodžić je u osmoj vezanoj pobjedi Bosne u Ligi-13 nad Vardom (82:78) učestvovao sa 16 poena i sedam skokova. Bila je ovo utakmica koja je studente postavila na prvo mjesto tabele, ali i četvrta utakmica zaredom u kojoj ovaj igrač postiže preko 10 poena.
Dino Begagić je u visokom porazu Čelika od Čapljine (107:68) jedini uz Hrnčića prikazao želju za kvalitetnijim otporom. Postigao je 17 poena. Za nas vrijedan podatak, ali za ovog igrača, u trenutku kada je Čelik u nizu od 5 poraza zasigurno ne toliko vrijedan.

Marko Rikalo je sa dva poena učestvovao u veoma bitnoj pobjedi nad Mladosti (80:72), bila je ovo jedna od boljih predstava u 9. kolu Lige-13.
Ranko Ivić je postigao četiri poena i dva skoka u porazu Borca od Hercegovca (74:57).

Diego Kapelan je postigao pet poena i isto toliko skokova u senzacionalnom porazu Zrinjskog od Vogošće (74:72) nakon kojeg je tim iz prigradskog sarajevskog naselja prekinuo niz od sedam poraza.

Adnan Hodžić je u 10. kolu Beko BBL-a sa Tubingenom stigao i do druge pobjede u nizu. Sa 3 poena i 4 skoka učestvovao je u pobjedi nad Braunschweigom (94:63).

Nikola Gajić odlično sa Jacksonvilleom igra u NJCAA. Najnovija pobjeda zabilježena je protiv Midlanda (75:73). Gajić je postigao 17 poena, ali uz dvije trojke u odlučujućim momentima susreta i sigurnom izvedbom tokom slobodnih bacanja.

Dženan Kurtić u pobjedi Nancya nad Choletom (96:88) nije nastupao, ali zato jeste u susretu istih protivnika, ali u junirskoj selekciji. Nancy je zabilježio poraz (80:84), ali raduje odlična igra Kurtića, koji je bio najbolji u sastavu Nancya sa 21 poenom i sedam skokova za 34 minute koliko je proveo na terenu. Sav silni učinak ovog mladog košarkaša bio je i više nego dovoljan za visok valorizacioni indeks od 20 bodova, najveći u njegovom timu.

Kurtić je tokom ljeta učestvovao na pripremama mlade reprezentacije (U-20) u Sarajevu za EP divizije B. Sječajući se u tog perioda i pripremnih utakmica kao i samih treninga, stekao se utisak da se Kurtić još nije navikao na novo okruženje i društvo. Uz ovakve igre, sljedeće pripreme bit će nešto sasvim drugačije kada je ovaj igrač u pitanju. Kurtić je na 19. mjestu strijelaca junirskog prvenstva Francuske sa 16,1 poenom po susretu, dok je na listi najboljih skakača lige na 11. mjestu sa 7,8 skokova u prosjeku po jednom meču.

Muhamed Pašalić je odigrao najbolju utakmicu u aktuelnoj sezoni Grčke Heba lige. Kavala u okviru 6. kola savladala Pnathinaikos sa 79:70.  Jedan od zaslužnijih igrača u Kavali za pobjedu nad zaista respektabilnim protivnikom bio je upravo naš potencijalni reprezentativac, koji je postigao "season high" sa 19 poena, 4 skoka, te po jednim asistom i jednom ukradenom loptom. Pašalić je za dva šutirao 3/3, za tri 4/8, slobodna 1/2. Sve ovo za samo 28:08 minuta. Nakon 13 poena Maroussiju u 3. kolu i uz konstantno dobre igre, ovo je zaista bila sjajna noć za našeg košarkaša.

Nihad Đedović je odigrao i treću utakmicu u nizu u kojoj je išao preko 12 poena. U velikoj pobjedi nad Cantuom (Roma - Cantu 91-74)učestvovao je sa 16 poena i 3 asista što je njegov treći najbolji učinak ove sezone u Legi-A. Za dva poena odličan 6/7, šta bi tek bilo da je nešto uspješniji bio i za tri (0/3).

Nemanja Gordić je u istoj  utakmici postigao 4 poena za Romu.

Edin Bavčić nije nastupao za Vanoli u visokom porazu od Montepaschia (66:102).
Ratko Varda je odigrao odličnu utakmicu protiv Cibone u kojoj je Olimpija poražena (81:70) i u kojoj je naš centar postigao 16 poena. Samo je jednom ove sezone bio bolji, kada je u okviru 4. kola ABA lige postigao 20 poena u pobjedi zmajčeka nad Zagrebom (91:90).

Miljan Marković, kojeg je samo povreda spriječila da konkuriše za EP u Sarajevu (U-20, divizija B) opet uživa povjerenje Zmage Sagadina. Ovaj put Marković je igrao 14 minuta u pobjedi Heliosa nad Zlatorogom (83:66), te je za to vrijeme postigao 6 poena. Šut odličan (3/4).
Miralem Halilović nije nastupao u porazu Zagreba od Radničkog (85:83).

Aleksej Nešović je za 17 svojih minuta u utakmici 9. kola ABA lige upisao dvije asistencije u porazu Hemofarma od Partizana.

Milan Milošević nije se baš kao i Budućnost naigrao prilikom gostovanja u Širokom Brijegu. Za 5:15 minuta u igri postigao je 2 poena.

Mladen Lukić se nije upisao u strijelce dok je u okviru lige Švicarske Monthey slavio u gostima nad Massagnom (60:67).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.