Ekipa SportSport.ba na pripremama reprezentacije

Petrović: Bližim se svom cilju, zadovoljan sam

M. Šljivak

Košarkaška rperezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na pripremam u Sloveniji. Ekipa našeg portala prati pripreme Zmajeva te smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa selektorom, Acom Petrovićem.

"Moram priznati da idemo prema ono planiranom cilju - to je da u ovo doba, 3-4 tjedna od početka priprema smo u solidnom fizičkom stanju. Počeli smo igrati malo kasnije nego ostali. Međutim i sa ove prve dvije trening utakmice sam zadovoljan. Neke ideje i odluke vezano za momčad su mi postale jasnije, tako da sve ono što se do sada dešava me vodi ka cilju - da budemo spremni 4. septembra. Zadovoljan sam", rekao je Petrović na početku našeg razgovora te se osvrnuo na pripremne utakmice.

"Tu se definitivno ne gleda rezultat. Tu se gleda da smo od 80 minuta odigrali solidnih 55-60 minuta. Odigrali smo fantastično prvo poluvrijeme u prvoj utakmici. Briljantnu prvu četvrtinu jučer i dvije zadnje četvrtine smo odigrali solidno tako da mogu biti zadovoljan. Naravno, kroz ostale trening utakmice treba produžavati vrijeme trajanja dobrih minuta. Dešavaju nam se propadanja, ali u drugoj utakmici sa Gruzijom, propadanje je došlo u trenutku kada sam ja promijenio svih pet igrača. Polako se i ja bližim cilju - odabiru zadnjih 12, odabiru 6-7 igrača koji će nositi glavni teret samog prvenstva Evrope. Puno stvari mi je puno jasnije", rekao je Petrović.

Naša repreznetacija je dobila par kvalitetnih igrača, a selektor nam je otkrio i šta očekuje od njih.

"To nije više tajna. Svi su u solidnom stanju. Stipanović je bio centra koji nam je potreban zbog te svoje energije skoka, defanzive, branjenja pika, trčanja prema naprijed, trčanja prema nazad. Daje nam taj radni dio i mogu reći da je u obje utakmice protiv Gruzije bio jedan od naših najboljih igrača. Šutalo nam treba dati stabilnost na dvici, međutim kod šutera vam je to malo dizelaški. Vjerujem da će i on resetirati ruku. Takav profil igrača nam treba. Vraćaju se Gordić i Bavčić. Solidna je to momčad", istakao je selektor.

Javnost u BiH svakako zanima odnos sa Mirzom Teletovićem te smo sa Petrovićem razgovarali i na tu temu.

"Ne znam zašto se toliko duhova uzburkalo, ali to je ejdan normalan odnos trenera i igrača. Bilo je razmimoilaženja u načinu viđenja kako doći do zajedničkog cilja, međutim, sada više te razlike ne postoje. Na istom smo putu tako da nikakvih problema između Mirze i bh. selektora nema".

Za kraj, selektor nam jedao svoj kratak komentar na našu grupu na Eurobasketu.

"Naša grupa B koja se igra u Jesenicama je iznimno izjednačena i smatram da Litvanija zbog stvarno fantastičnog rostera ima blagu prednost pred ostalih pet reprezentacija. Svih ostalih pet reprezentacija biće u istom pole-positionu. Biće strahovito puno iznenađenja i neočekivanih rezultata - ne samo u našoj skupini nego možemo očekivati neizvjesno prvenstvo. Vi znate da sam ja po vokaciji optimista i svaki trener vjeruje da će njegova momčad biti u drugom krugu. Tako i ja krećem u ovaj projekt sa vjerom da reprezentacija može u drugi krug", zaključio je Petrović. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije