Petrović: Nakon Cedevite prelazim na reprezentativne obaveze

Selektor Petrović za SportSport.ba

Petrović: Nakon Cedevite prelazim na reprezentativne obaveze

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Aleksandar Petrović pondio je nakon poraza od Partizana ostavku na mjesto trenera Cedevite.

Sada se naš selektor orijentisao na reprezentaciju i pripreme za Eurobasket, koji će nadamo se za sve nas dugo ostati u lijepom sjećanju. Sa selektorom smo razgovarali o Mirzi Teletoviću, Zachu Wrightu, Ognjenu Kuzmiću, Borisu Savoviću...

PJ Carlesimo je odlučio da iz rotacije izbaci Humphriesa kako bi napravio više prostora za Mirzu Teletovića, da li očekujete da se njegova igra popravi?

"Treba vidjeti u kakvom je stanju. Mirza željno isčekuje tu šansu koja mu se mora pružiti. On nije igrač kojem je dovoljno da dobije dva puta po dvije, ili tri minute u sastavu. Svi zanmo kako trebaju funkcionirati šuteri. Ako dobije tu minutažu ocekujem da pokaže kakav je uistinu igrač. Carlesimo je vjerovatno shvatio da ima prezatvorenu centarsku liniju. Očekujem dobre vijesti i uistinu vjerujem da će Mirza biti opravdati očekivanja."

Zack Wright igra odlično, apsolutni je vođa Spartaka.

"Ja sam Zacka odabrao i nisam nikada sumnjao u njega pa čak ni onda kada je startao kao treći playmaker Spartaka. Trebalo je malo vremena da ga Jure Zdovc upozna kao igrača, a kada je vidio igra i kako trenira bilo je jasno da će postati prvi play ekipe. Po mom mišljenju Zack Wright je trenutno među pet najboljih playmakera u Evropi."

Dobre partije pruža i Nihad Đedović u Albi iz Berlina.

"Što se tiče Đedovića, on je u reprezentaciji igrao poziciju dvojke, a u Albi igra na poziciji trojke. Što je meni ekstremno bitno jer ćemo na Eurobasketu morati proširiti spisak. Odbrana je najvažnija, mi smo u kvalifikacijama bili ekipa sa najvećim prosjekom postignutih koševa i najmanje izgubljenih lopti, što moramo zadržati i u Sloveniji, ali moramo popraviti i igru u odbrani i spremiti se jako dobro fizički."

Prethodnih nekoliko mjeseci mnogo se priča o Borisu Savoviću. Kakav je Vaš komentar kada je on u pitanju?

"Ne treba praviti veliki pritisak. Mi bi ga voljeli imati, a on nema šansu da igra za Srbiju. Može igrati za Bosnu i Hercegovinu ili Crnu Goru. Vidjeli ste i na Kupu Radivoja Koraća da je on u statusu košarkaškog stranca. Potreban nam jer može igrati na dvije pozicije. Sa Teletovićem, a može biti i zamjena Mirzi. Primjetno je bilo u kvalifikacijama da nam nedostaje kontrola skoka. On fantastično kontrolira skok i mi se za njega želimo boriti. Ne želim mu stvareti pritisak tri, ili četiri mjeseca unaprijed. Ukoliko se odluči da igra za nas on je dobrodošao, ako ne mi idemo dalje."

Kako komentirate igre Ognjena Kuzmića koji je veoma dobar u Jovetutu?

"Kuzmić je iskoristio svoju šansu u Joventutu i meni je zaista drago zbog toga. Nikada nije bilo sporno da je on mlad i perspektivan igrač. On se međutim mora izboriti za minutažu u reprezentaciji. Žao mi je što je nakon šest dana priprema procijenio da nije u prvim planovima. Svi se mogu izboriti da budu i prvi i treći centar. Sve zavisi od toga kako se pokažu na pripremama i kako odigraju utakmice. Niko nije privilegovan i svi se moraju boriti za mjesto u timu."

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Šta očekujete od nastavka karijere i da li imate u planu preuzimanje nekog drugog kluba nakon Cedevite?

"Pogreška je bila što sam uzeo ekipu u sred sezone. Ozlijede Ilievskog i Kitchena su nas sputale. Mislio sam da ću moći proizvesti neku reakciju u ekipu, ali sam na kraju uvidjevši da to ne mogu odlučio da odem. Polako se prebacujem na reprezentativne obaveze. U učestalim sam kontaktima sa Harunom, slijedeće sedmice sam u Sarajevu gdje ćemo napraviti kompletan koncept priprema. Igramo 10 prijateljskih utakmica i mislim da je to optimalan broj mečeva da se spremimo za Eurobasket."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.