Pilav: Čelik može do naslova ove sezone

Osmomartovski intervju s Aidom Pilav

Pilav: Čelik može do naslova ove sezone

Košarkašica poljskog Energia Turona, Aida Pilav u razgovoru za Sportsport.ba govori o stanju u ženskoj košarci kod nas i u Evropi, reprezentaciji, svojoj karijeri i drugim stvarima.

U našoj zemlji je košarka postala sport koji u medijima nije mnogo zastupljen, tako da je rijetka pojava da se neki košarkaš nađe na naslovnicama medija, a kada govorimo o košarkašicama situacija je još gora.

Zato smo iskoristili ovaj jedan dan u godini, koji u cijeom svijetu pripada pripadnicama ljepšeg spola, pa da na slovnu stranu dodijelimo jednoj košarkašici.

Napočetku razgovora za Sportsport.ba. tebi, kao i svim pripadnicama ljepšeg spola od srca želim čestitati 8. mart sa najboljim željama, kako na sportskom terenu tako i van njega.

Šta je utjecalo na to da se počneš baviti sportom, prije svega košarkom?

Moram priznati da sam kao mala djevojčica više sklonosti pokazivala prema odbojci.U 4 razredu Osnovne škole na času tjelesnog odgoja me prvi put vidio sadašnji trener Čelika i moj prvi trener Behudin Bajgorić. Tada je sve počelo.Već sa 14 godina bila sam prvotimac Čelika i igrala premijer ligu BiH..

Sva djeca kada se počnu baviti sportom imaju nekog svog uzora. Možeš li nam reći ko je bio tvoj uzor?

Od samog početka jedini uzor je bila Razija Mujanović, svima nama. Ona je pravi sinonim ženske bh.  košarke u svijetu. Kasnije sam imala priliku da igram sa njom u reprezentaciji. Ona je veliki čovjek i na sve nas  mlade igračice je ostavila snažne utiske. Bila bih presretna kad bi u životu ostvarila karijeru kao što je ona..

Pratiš li situaciju u bh. Košarci, s obzirom da si već godinu dana van naše zemlje?

Iako ekonomska situacija nije sjajna, stanje je mnogo bolje u odnosu na prošlu sezonu. Ove sezone i Čelik i Jedinstvo imaju podjednaku šansu da osvoje titulu pored starih rivala Mladog Krajišnika i Želje. Tako da će ovo biti najneizvijesnija sezona u zadnjih par godina, što je pozitivno za bh. žensku košarku.

Koja je razlika u statusu ženske košarke kod nas i u svijetu. Igrala si u Mađarskoj, Grčkoj i Poljskoj, pa možeš uporediti situaciju koja vlada tamo i ovdje kod nas?

Razlika zaista postoji. U većini država u Evropi je ženska košarka na mnogo većem nivou nego kod nas,na žalost! Finansije jesu bitan faktor, a i generalno njihovi sportski savezi ulažu veliki trud i mnogo su organizovaniji. Na primjer, ovdje u Poljskoj mlađe igračice nemaju potrebe da odlaze iz zemlje,imaju odlične uslove i posvećeno im je mnogo pažnje, i što je najvaznije imaju priliku da treniraju u ekipama koje igraju Euroligu pored poljske lige. To je jako bitno, naše mlađe igračice su zanemarene u većini ekipa u BiH. Još ako uslovi nisu povoljni  prisiljene su da se odlučuju za odlazak vani prije vremena.

Šta je glavni razlog loše situacije u našoj ženskoj košarci?

Dosta faktora utiče na to. Najvažniji faktor je stanje u državi, odnosno finansijska situacija je danas takva da je nerealno očekivati napredak u ligama, ako se to popravi onda se  može očekivati nešo više.

U svojoj dosadašnjoj karijeri si igrala u Mladom Krajišniku i Čeliku kod nas, te u Mađarskoj, Grčkoj i sada Poljskoj. Gdje ti je bio najbolje?

Svaka ekipa i svaka država u kojoj sam do sada bila ima svoje draži. Svi nekako najljepše uspomene imamo iz doba pionirskih, kadetskih i juniorskih dana. Ja sam to doba provela u Čeliku, i uvijek ga se rado sjetim. Isto tako dvije odlične sezone sam provela u MK u Banjaluci, odlicno je bilo sarađivati sa Zoranom Mikešom, od njega igrač stvarno može da nauči mnogo toga, on je uz Elmedina Omanića naš trener koji može da napravi odličnu inostranu karijeru. Mi iskreno nemamo mnogo košarkaških fanatika i stručnjaka kakvi su njih dvojica. U Grčkoj mi je isto bilo lijepo,ali sam se tu najmanje pronašla..

Kakva je situacija u Poljskoj. Njihov prvak Wisla Pack igra Final Four Eurolige. Veliki broj igračica iz WNBA lige igra u njihovoj ligi. Kakva je situacija kod njih?

Poljska sigurno spada u top 5 evropskih liga, broji 13 ekipa i ni jedna nije loša. Neke od najboljih igračica iz WNBA igraju ovdje i do sada sam zadovoljna. Edo Omanić dobro vodi ekipu, od kako ju je on preuzeo desile su se mnoge promjene, na bolje. Sada smo treće na tabeli i imamo velike šanse da na toj poziciji i ostanemo do početka play offa..

Šta smatraš svojim najvećim uspjehom u dosadašnjoj karijeri?

22 su mi godine, na početku sam karijere i sve ovo što sam do sada postigla, možda i nije bilo mnogo, smatram uspjehom. Volim ovo što radim, za sada sam se košarci posvetila maksimalno, i sigurno ću dati sve od sebe da to dignem na viši nivo, jer uvijek se može više!!

Kakvi su planovi za budućnost. Ostaješ li u Turonu i naredne sezone?

Realno, još je rano o tome govoriti..Iskreno i ne razmišljam mnogo o tome, jer sam fokusirana na završnicu, od nas se mnogo očekuje i po prvi put u historiji kluba imamo velike šanse da napravimo dobar rezultat...

Pratiš situaciju u ženskoj bh. Košarci, ko bi mogao uzeti naslov prvaka ove sezone?

Naravno da pratim. U stalnom sam kontaktu sa pojedinim bivšim saigračicama I trenerima. Kao što  sam već spomenula situacija je mnogo bolja. Timovi su se dosta pojačali i bit će dosta neizvjesno, mada po meni velike šanse zapo meni za osvajanje titule ove godine ima Čelik.

Neizbježno pitanje je reprezentacija. Čini se da mnoge stvari upo tom pitanju ne štimajukako treba. Kakve su šanse reprezentacije da se konačno nađemo na nekom velikom takmičenju I možemo li očekivati tebe u reprezentaciji?

Želja i trenera i igračica je da se neke stvari slože u savezu. Veliki broj igračica zbog nekih neriješenih odnosa više nema želju da nose dres reprezentacije. Prije 2 godine smo imali šansu da sačuvamo status u A diviziji, sada će nam trebati mnogo  više volje i energije da joj se opet približimo. Ako selektor uspije da okupi sve igračice, onda šansa postoji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.