Play Off - Sezona za pamćenje

Uspješna sezona unatoč porazu od Čelika

Play Off - Sezona za pamćenje

E. Škorić

Ženski košarkaški klub Play Off iz Sarajeva je u 2014. godini ostvario najboljii rezultat uz Ženski nogometni klub SFK 2000 od svih timskih sportova kada su u pitanju sarajevski klubovi koji se takmiče u prvim ligama BiH.

Uspjesi timskih sportova sarajevskih klubova u sezoni 2013/2014 (najviši rangovi takmičenja u BiH):

Fudbal muzškarci:
Sarajevo - 3. mjesto
Željezničar -  4. mjesto
Olimpic - 8. mjesto

Fudbal žene:
SFK 2000 - 1. mjesto kolo prije kraja

Košarka muškarci: 

Spars Sarajevo - 4. mjesto
Bosna Sarajevo - 6. mjesto

Košarka žene:
ŽKK Play Off - viceprvak
ŽKK Željezničar - 7. mjesto

Rukomet muškarci:
Bosna Sarajevo - 4. mjesto nakon dva kola Lige 4

Rukomet žene:
ŽRK Ilidža - 8. mjesto

Viceprvaci BiH u seniorskoj konkurenciji su također izborili plasman u MŽRKL (Međunarodnu žensku regionalnu košarkašku ligu) za sezonu 2014/2015 u kojoj će nastupati 16 najkvalitetnijih ekipa regiona, kao jedan od dva bh. predstavnika.

"Za prvu sezonu u elitnom rangu takmičenja, možemo biti više nego zadovoljni postignutim. Šest mjeseci smo bili jedina neporažena ekipa prvenstva BiH sa skorom 17:0 i koš razlikom +620, savladali smo dvije prvoplasirane ekipe u Srbiji u okviru regionalne lige i to Crvenu Zvezdu u Beogradu, te Radivoj Korać u Sarajevu. U doigravanju za Prvaka BiH smo savladali ekipu Brčkog sa 2:0, a u finalu smo poraženi od Čelika 3:1, te smo tako postali viceprvaci BiH. Nikolina Babić i Nikolina Džebo, oslonci naše U20 reprezentacije su imale značajnu ulogu u timu ove sezone, te stekli prijeko potrebno iskustvo kroz regionalnu ligu i na taj način smo pokazali da mladost i iskustvo mogu besprijekorno funkcionisati, a isto tako i da mlade igračice uz podršku trenera mogu pružati odlične partije", kazao je trener Play Offa Goran Lojo, dodavši:

"Za nepunih 15 mjeseci od formiranja ženskog tima, uspjeli smo osvojiti A1 ligu za sezonu 2012/ 2013, igrati MŽRKL u sezoni 2013/2014, te postati viceprvaci BiH u prvenstvu BiH za sezonu 2013/ 2014. Možda nas je u doigravanju za prvaka titule koštala nesretna povreda Bojane Vulić koja bi nam dala dodatnu snagu na visokim pozicijama, ali i bez nje smo pokazali da se i nakon poraza u Zenici u trećoj utakmici i kod rezultata 2:1 za Čelik, možemo psihički vratiti kao što to samo velike ekipe mogu i da nakon toga u četvrtoj utakmici u Sarajevu kontrolišemo igru tokom cijelog susreta. Vodili smo konstantno 38 minuta, čak i 11 poena razlike. Nedostajalo nam je malo sportske sreće da slavimo i izborimo majstoricu u kojoj nisam siguran da bi Čelik lagano ostvario pobjedu. Ali opet na kraju ne možemo biti nezadovoljni, ipak je ovo naša debitanstka sezona u najvišem rangu i uspjeli smo postati viceprvaci BiH.

Koga izdvojiti?

"Što se tiče postignutog rezultata, teško je izdvojiti najzaslužnije pojedince. Jednostavno smo zaslužni svi, timski, za postignuti rezultat, a posebno me raduje činjenica što smo unatoč čestim promjenama rostera tokom sezone, uvijek uspijevali da zadržimo odličnu atmosferu u ekipi i održimo igru na visokom nivou. Ipak izdvojio bih nekoliko igračica, prije svega našeg kapitena Amru Đapo koja može biti primjer mladim igračicama kako se trenira i igra za klub. Od mlađih igračica posebno bih izdvojio Nikolinu Babić, koja je zasigurno jedna od najkvalitetnijih mladih igračica u BiH i regionu. Zatim Nikolina Džebo, Lejla Omerbašić pred kojima je takođe sjajna perspektiva. Iskusna Dajana Bugarin, Nikolina Nikolić, Marija Prlja i naravno sve ostale igračice, svi su dali svoj doprinos našem rezultatu ove sezone."

Planovi za narednu sezonu?

"U tek završenoj sezoni ostvarili smo rezultat vrijedan pažnje, pozicionirali se u sam vrh bh. i regionalne ženske košarke. Već radimo na formiranju ekipe za narednu sezonu. Okosnica tima ostaje na okupu, a plan nam je dovesti još nekolicinu mladih talentiranih igračica koje ćemo u narednoj sezoni pokušati afirmisati i koje bi u sezoni 2015/2016 mogle činiti okosnicu tima. U narednoj sezoni ćemo nastojati da napravimo dodatni iskorak, plasman među 8 najboljih ekipa regionalne lige, a također pretendujemo i na titule prvaka BiH i pobjednika Kupa. Ekipa je trenutno na kratkom odmoru, već u ponedjeljak počinjemo sa treninzima, prvenstveno da bi naše igračice koje ovoga ljeta očekuju reprezentativne obaveze, što spremnije dočekale početak priprema".

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

Perspektiva ženske košarke u BiH?

"Što se tiče kvalitete naše lige, uz nas i Čelik,uz dužno poštovanje još je vrijedno spomenuti ekipu Jedinstva iz Tuzle koja se sa mladom ekipom napravila respektabilan rezultat, te ekipu Brčanke koja je uz spoj nekolicine kvalitetnih iskusnih igračica i nekolicine igračica iz svog omladinskog pogona uspjela ostvariti plasman na treće mjesto u regularnom dijelu sezone. Ekipa Mladog Krajišnika takođe posjeduje nekolicinu kvalitetnih mladih igračica i koje bi, ukoliko ostanu na okupu, naredne sezone mogli napraviti iskorak više. Takođe, ekipa Orlova iz Banja Luke, debitant kao i mi ove sezone je sa mladom ekipom napravila solidan rezultat, plasman na 5. mjesto. Ostale ekipe uz dužno poštovanje ne posjeduju kvalitet da ozbiljnije mogu ugroziti Čelik ili nas i naredne sezone ukoliko nešto drastično ne promijene. Posljedica ovakvog stanja može se naći i u činjenici da se jako malo pažnje posvećuje radu sa mladim igračicama. Neki timovi jednostavno jedva čekaju da se sezona završi, ili bi voljeli da traje što je moguće kraće da bi sebi smanjili troškove. Problem je naravno i u finansiranju, ali svakako se i u ovakvim uslovima kakvi su kod nas uz malo truda i volje može napraviti respektabilan rezultat. Jednostavno, mora se raditi konstantno, tokom cijele godine. Omogućiti što veći broj kvalitetnih utakmica i takmičenja za mlade igračice, pružati im priliku za igru, dokazivanje, "istrpiti" njihove greške koje su plod neiskustva i rezultat će doći. Veoma značajno je i što Košarkaški savez predvođen generalnim sekretarom gosp. Harunom Mahmutovićem i predsjednikom Dinom Konakovićem, stvorio sve uslove za adekvatne pripreme i takmičenja omladinskih ženskih selekcija BiH. Na taj način naše najkvalitetnije igračice imaju kontinuiran rad tokom cijele sezone i bukvalno su konstanto u trenažnom procesu. Ženska košarka u BiH ima potencijal. Mnogo je kvalitetnih mladih igračica širom BiH. A kvalitet zavisi prvenstveno od rada u klubovima. Ukoliko klubovi iz donjeg dijela tabele počnu drugačije razmišljati, kvalitet lige bi mogao biti ujednačeniji. U suprotnom, mogla bi se stvoriti još veća razlika u kvalitetu nas i Čelika u odnosu na ostatak lige, što takođe ne bi bilo dobro niti za nas, niti za žensku košarku u cjelini", kazao je Lojo za kraj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.