Pobjeda i poraz mladih bh. košarkaša

U prijateljskim susretima sa Crnom Gorom

Pobjeda i poraz mladih bh. košarkaša

Košarkaška reprezentacija BiH (U-20) koja je na pripremama za prvenstvo Evrope (divizija B) u protekla dva dana je odigrala prve ogledne utakmice za šampionat koji će se od 14. do 24. jula održati u Sarajevu.

Iza naših kandidata za najboljih dvanaest koji će nastupiti u grupi sa Islandom, Belgijom, Bjelorusijom i Izraelom su dvije utakmice sa Crnom Gorom, odnosno sastavima U-20 (koji je u jeku priprema za prvenstvo Evrope,divizija A) i juniorskom selekcijom (U-18).

Sporadično učestvovanje u bitnijim ulogama u svojim timovima iz BiH a sve zbog prevelikog broja stranaca u našim klubovima, manjak pripremnih utakmica koji nas pogotovo bode u oči nakon saznanja da protivnici iz naše grupe kao što su Izraelci imaju već deset takvih mečeva, te nagomilani umor zbog ubrzanog ritma priprema kao i činjenica da smo prvi susret igrali odmah nakon puta, uslovili su da smo prvu utakmicu protiv Crne Gore (U-20) izgubili sa 90:54.

Prvih 30 minuta naša selekcija se držala dosta dobro da bi tek u zadnjoj četvrtini Crnogorci uz 5-6 postignutih trojki otišli na prednost koja u svakom slučaju izgleda malo previsoka. Podatak da u reprezentaciji kod naših komšija igra čitav niz košarkaša koji u svojim timovima igraju zapažene uloge (Dubljević je tako igrač Budućnosti koja se takmiči u NLB ligi), te činjenica da je iza ovog tima više od 30 dana priprema i niz jakih utakmica za Evropski šampionat divizije A kao i očita dominacija u snazi, razlog su totalnog pada u igri naše selekcije kada je u pitanju zadnji period igre. Informacija da smo imali čak 25 promašenih slobodnih bacanja svakako zabrinjava ali to bi se trebalo poboljšati kada rad na snazi bude manjeg obima. Najbolji utisak nakon ovih susreta ostavio je Halilović koji, jasno je to igra u Zagrebu i koji u prvaku Hrvatske ima zapaženiju minutažu.

U drugom meču, protiv juniorskog tima iz Crne Gore već je bilo mnogo bolje kada je i ostvarena pobjeda sa 69-64. U oba susreta naša struka je isprobala svih 14 igrača. Sljedeći dogovoreni mečevi za našu mladu selekciju su već narednog vikenda kada ćemo igrati sa selekcijama Srbije (U-19) i najvjerovatnije sa (U-18). 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.