Počinje operacija Litvanija

BiH večeras dočekuje Ukrajinu

Počinje operacija Litvanija

Košarkaška reprezentacija naše zemlje večeras iz dvorane Mirza Delibašić u Skenderiji počinje krčiti put prema Eurobasketu, koji će biti odigran naredne godine u Litvaniji, zemlji košarke.

Večerašnji protivnik našim momcima je selekcija Ukrajine. Naš večerašnji protivnik je već odigrao jednu utakmicu, na svom parketu je poražen od Makedonije sa 58:71. Međutim, taj rezultat ne smije da nas zavara. Ukrajina nije nimalo naivan protivnik, jer njihova košarka se diže iz godine u godinu. Liga im je sve jača, a kvalitetnih igrača u evropskim, pa i NBA klubovima, iz dana u dan sve je više.

Glavni igrači Ukrajine su iskusni momci iz NBA lige Kyrylo Fesenko i Oleksey Pecherov, tu su dvojica odličnih igrača koji nastupaju u ACB ligi, Sergej Gladyr i Sergej Lishchuk. Ne treba zaboraviti ni Denisa Lukashova i Dmytra Gliebova. Sve u svemu radi se o vrlo  dobroj reprezentaciji, koja se ne smije potcijeniti.

Što se tiče naših igrača posljednja utakmica protiv Crne Gore je pokazala da imamo potencijal. Atmosfera u reprezentaciji nije odavno bila bolja, uprkos velikom broju problema prouzrokovanih otkazima glavnih igrača. Iz raznih razloga večeras nećemo na parketu gledati Teletovića, Ikonića, Vasiljevića i još neke igrače, ali i bez njih ova reprezentacija može do dobrog rezultata.

Nacija velike nade polaže u selektora Sabita Hadžića, koji je već mnogo puta pokazao da se radi o jednom od naših najboljih stručnjaka. Čovjek koji je tri puta odveo reprezentaciju na Evropsko prvenstvo zaslužuje svaki respekt.

I ovaj put se nadamo da će Sabe izvući maksimmum iz ovih mladih igrača podpomognutih s nekoliko iskusnijih igrača poput Kojadinovića, Domercanta, Varde, Bajramovića...

Čini se da nikad nije bila manja euforija oko nastupa jedne državne selekcije kao što je to slučaj ovaj put. Možda je to i dobro za mir ove nove generacije pred vrlo važne utakmice. Nadajmo se samo da će slika biti drugačija za mjesec dana kada završe kvalifikacije i da ćemo tada svi zajedno slaviti plasman na Eurobasket.

Pred Hadžićevim izabranicima je osam stepenica na putu prema Litvaniji, a večeras je prva. Ukrajina je samo prva u nizu utakmica koje će naši momci odigrati u avgustu. Vrlo je važno kvalifikacijski ciklus početi pobjedom, jer će onda atmosfera u reprezentaciji, ali i među navijačima, biti još bolja. Sretno momci večeras.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.