Ponovo treća četvrtina kobna za BiH

Baraž za dolazak na EP

Ponovo treća četvrtina kobna za BiH

BiH je teško poražena u Belgiji od domaće selekcije. Neshvatljiv pad naših košarkaša u drugom poluvremenu, pogotovo u 3. četvrtini, koštao nas je ubjedljivog poraza rezultatom 79:102.

Prvo poluvrijeme uglavnom je proteklo u izjednačenoj igri, a obje ekipe konstantno su se smijenjivale u vodstvu. Izabranici selektora Mensura Bajramovića dobro su djelovali u napadu, a u odbrani su, nakon nešto lošije prve četvrtine, dobro odigrali drugu četvrtinu, te limitirali vanjski šut domaćih košarkaša.

Međutim, i pored nemoći u skok igri, naši košarkaši su na poluvrijeme otišli sa prednošću od jednog poena razlike (46:47). Nakon isteka prvih 20 minuta, malo ko je mogao očekivati drastičan pad i igri naših košarkaša u nastavku. Tačnije, malo ko ko ne zna kako naši košarkaši znaju katastrofalno podbaciti baš u ovoj dionici susreta.

BiH je, doduše, držala utakmicu u egalu sve do sredine treće četvrtine. U 24. minuti parket je zbog povrede koljena morao napustiti Nemanja Gordić, koji se više nije vraćao u igru. Njegova zamjena Zlatko Jovanović bio je daleko ispod svog prosjeka, Ratko Varda i Kenan Bajramović su se opteretili ličnim greškama, selektor Mensur Bajramović nije na sve odgovorio adekvatnim zamjenama i potonuće bh. broda moglo je da počne.

Axel Hervelle je bio dobro čuvan i zaustavljen, ali su zato Lauwers, Beghin i Van Der Jonkchede propisno izrešetali koš gostujućih košarkaša. Belgijanci su treću dionicu riješili u svoju korist sa 30:11, a u zadnjih deset minuta razbijeni bh. košarkaši nisu mogli do preokreta, već do uvjerljivog poraza.

Najbolji u našoj reprezentaciji bio je Ratko Varda sa 17 poena, dok je kapiten Kenan Bajramović dodao 14. Njih su dvojica bili jedini u našoj reprezentaciji sa dvocifrenim učinkom, dok su podbacili Ivan Opačak (7 poena), Ermin Jazvin (7) i Edin Bavčić (5). Na dušu Bajramoviću može ići činjenica da je na klupi držao Muju Tuljkovića i Elmedina Kikanovića, koji bi možda više napravili od Opačka, Bavčića i Jazvina.
Van Der Jonkchede je sa 20 poena bio uvjerljivo najbolji u pobjedničkoj ekipi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.