Poraz od Latvije, BiH s drugog mjesta ide u četvrtfinale

Završnica za infarkt

Poraz od Latvije, BiH s drugog mjesta ide u četvrtfinale

M. Šljivak

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u turskom Samsunu. Naši košarkaši su večeras u 3. kolu poraženi od Latvije rezultatom 74:65, te kao drugi iz grupe idu među osam najboljih u Evropi.

Izuzetno loše je naša selekcija ušla u meč. Nismo mogli ništa pogoditi, dok su s druge strane Latvijci pogodili gotovo sve i uz agresivnu odbranu su veoma brzo stekli ogromnu prednost. Nakon prvih 10 minuta Latvija je imala 16 poena prednosti, 29:13 uz 13 poena Strautinsa.

Međutim, bh. tim se probudio u drugoj dionici. Na krilima Sanija Čampare uspjeli smo se vratiti u meč i u jednom trenutku smo došli na samo poen zaostatka, 31:30.

Ipak, nešto bolje završnicu prvog poluvremena odigravaju naši protivnici i na odmor odlaze sa sedam poena prednosti, 40:33.

Odlično je naš tim ušao u drugo poluvrijeme. Gotovo pet minuta Latvija nije postigla poene, napravili smo seriju 9:0, te smo po prvi put poveli 42:40.

Srećom, Latviju je stao i šut. To su bh. košarkaši iskoristili, pa su nakon 30 minuta igre imali četiri poena prednosti, 52:48.

Latvija otvara bolje posljednju dionicu. Serijom od 9:0 dolaze do novog vodstva 57:52, a prve poene u ovoj četvrtini pogađa Džanan Musa. Međutim. Latvija je ponovo izuzetno dobro šutirala. Kontrolisali su rezultat i imali su konstantno vodstvo.

Protivnici u trebali trijumf od 10 razlike za prolaz dalje. Imali su mogućnost da odluče o svojoj sudbini. Imali su Latvijci veliku šansu na plus devet. Srećom, promašili su, a Gegić je pogodio za 69:63.

Ušlo se u neizvjesnu završnicu. Naši nisu uspjeli da odbrane šut i na kraju smo poraženi sa devet razlike, ali idemo ipak u četvrtfinale i to s drugog mjesta.

EP za juniore:

BiH - Latvija 65:74 (13:29, 11:20, 8:19, 26:13)

BiH: Marić 2, Talić 2, Bojović, Nikolić, Gegić 14, Čerkezović 5, Čampara 15, Musa 20, Antunović 4, Zovko 3, Kobić.

Latvija: Zorkis 10, Zotovs 12, Blumbergs 18, Sivins, Jansons 2, Kaufmanis, Atelbauers, Kurucs 8, Strautins 18, Dembskis, Hudins, Garoza 6.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi