Porazi kao realnost u ovom trenutku
Gdje je najveći problem ?

Nakon pet uzastopnih poraza

Porazi kao realnost u ovom trenutku

M. Maksimović

Košarkaška reprezentacija BiH je upisala peti uzastopni poraz u kvalifikacija za Eurobasket što je svakako poražavajuće, ali još gore je od svega što je u ovom trenutku naša selekcija među tri najlošije u kvalifikacijama, uz Finsku i Portugal.

Definitivno se, bez obzira na sve probleme, to nije smjelo dogoditi, jer ipak se radi o BiH, prostoru sa kojeg dolazi jedan evropski prvak, jedan Mirza, Praja...

Većina će reći da je rezultat naše selekcije odraz trenutnog stanja u državi, savezu, da bi drugačije bilo da je igrao ovaj ili onaj, ali ako ćemo biti pošteni mi moramo bez obzira koliko smo slabi dobiti Mađarsku, Ukrajinu, a nismo.

Ne da nismo dobili, nego smo u Ukrajini izgubili 18 razlike, u Mađarskoj smo gubili 16 na poluvremenu.

Statistika je poražavajuća u pojedinim utakmicama. Tako smo protiv Mađarske promašili 20 trica, izgubili 17 lopti, protiv Velike Britanije 16 trica, devet slobodnih, u Skopju 17 trica, deset slobodnih, pa čak 20 izgubljenih lopti i na kraju protiv Ukrajine primimo 52 poena za poluvrijeme. Ako pogledate završnicu svih pet utakmica vidjet ćete da smo kada se utakmica lomila sami sebe pobijedili. Bacali smo lopte u aut, centri su uglavnom bili na trici ili vrhu reketa umjesto pod košem, zabijali smo se pod ''banane''.

U odbrani je u pojedinim dijelovima utakmice ličilo na sve, osim na pravu mušku odbranu, ili onaku kakve se je obično gajila na ovim prostorima, onu famoznu ''krvavih koljena''. Staro je pravilo da je u košarci odbrana sve, ali to kod nas nije bio slučaj. Tek bi na mahove uspjeli nešto odigrati, presjeći koju loptu, ali je to sve bilo premalo da pobijedimo jednu Mađarsku ili Ukrajinu, ako su nam već Makedonija i Velika Britanija prejake.

A napad je opet posebna priča. Tu se šutalo i svih mogućih i nemogućih pozicija, nije bilo strpljenja, vrlo malo akcija koje traju dvadesetak sekundi, ili dok se ne izradi pozicija za šut. A promašivali su se i otvoreni šutevi, pa onda nismo ni mogli očekivati da neko preko ruke zabije tricu, ili da povežemo recimo dvije trice. Nema lidera, nema čovjeka na parketu koji će sigurno
pogoditi kada treba, koji će ubaciti sedam - osam slobodnih bacanja u nizu. U ekipu se uvukao gubitnički mentalitet i bit će jako teško vratiti se u normalu.

Najgore je od svega, što u ovoj selekciji imamo igrače koji znaju šta je prava košarka, koji su prošli već tri-četiri kvalifikacijska ciklusa, ali se to jednostavo ne vidi. U ovom trenutku smo daleko od Eurobasketa, ponajviše kvalitetom i to je ono što možemo teško prihvatiti. U zemlji u kojoj je nekada košarka bila sport broj jedan. Teško je prihvatiti, ali što prije prihvatimo, manje će boliti porazi, porazi od Mađarske, Austrije, Ukrajine....

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.