"Posljedica od povrede zasad nema, očekujem Duletov poziv"

Bh. košarkaš Nedim Buza za SportSport.ba

"Posljedica od povrede zasad nema, očekujem Duletov poziv"

D. Rakanović

Perspektivni košarkaš Nedim Buza na veliku radost svih ljubitelja košarke prošlog mjeseca vratio se na košarkaški teren nakon teške povrede. 

Naime, Buza je prije godinu dana na utakmici kvalifikacija za Eurobasket izmešui reprezentacija Bosne i Hercegovine i Švedske polomio nogu, zbog čega je odsustvovao sa parketa punih 11 mjeseci i propustio kompletnu prošlu sezonu. Ovaj 22-godišnji krilni igrač postepeno se oporavljao, a pojavio se i na početku priprema svog kluba belgijskog Oostendea. 

U predsezoni odigrao je nekoliko prijateljskih utakmica i imao zapažen učinak. 

Buza je ponikao u redovima sarajevskih Sparsa odakle je u ljeto 2015. godine prešao u belgijski Oostende.

"Posljedica zasad nema. Sjajan je osjećaj vratiti se na parket", rekao je, između ostalog, u intervjuu za SportSport.ba Buza. 

Konačno si se vratio na teren nakon teške povrede, kakav je osjećaj ponovo igrati?

Osjećaj se sjajan, jako sam sretan da mogu ponovo biti na terenu i igrati košarku nakon duge pauze. 

Kako je tekao period oporavka?  

Oporavak je tekao malo sporije nego što sam očekivao, ali sve je išlo svojim tokom. Većinu vremena sam se oporavljao u Belgiji, bilo je naravno i lijepih i teških perioda. 

Osjećaš li strah? Da li ima posljedica od povrede? 

Posljedica zasad nema, noga je u odličnom stanju, iako nisam još 100 posto spreman, trebaće još određeni period da se jednostavno naviknem na brzinu igre, ritam treninga i da vratim punu snagu i eksplozivnost. Straha nemam, svakim treningom osjećam se sigurnije na terenu i imam više povjerenja.

Očekuješ li poziv selektora Duška Vujoševića u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine? 

Nadam se pozivu selektora Vujoševića, ali sve je do mene, prvo moram da se vratim u punu formu i da igram u svome klubu da bih mogao biti od koristi i u reprezentaciji.

Pošto Buza već treću godinu nastupa u Belgiji, zamolili smo ga da nam uporedi našu selekciju sa belgijskom. 

Belgija ima odličnu reprezentaciju, igraju nezgodnim stilom i ako ih krene teško ih je čuvati. Iako većina reprezentativaca igra u belgijskoj ligi njihovi glavni igrači su u dobrim klubovima po Evropi i oni su glavni oslonac ekipe. Naš tim je mlad, imamo kvaliteta i tu trebamo tražiti svoju šansu u brzoj i agresivnoj igri. U poređenju sa našom ekipom mislim da smo kvalitetom izjednačeni sa Belgijom i da će obje utakmice sa njima biti jako neizvjesne.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi