Potpuni krah bh. tima: Reprezentacija se bori za A diviziju!

Igramo u pretkvalifikacijama

Potpuni krah bh. tima: Reprezentacija se bori za A diviziju!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela da se plasira na Eurobasket koji se igra u četiri države naredne godine.

Dvije pobjede nad Švedskom nisu bile dovoljne za plasman među najbolje selekcije Evrope, a koštala nas je loša koš razlika, te ćemo Euro gledati ispred ekrana.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) promijenila je sistem kvalifikacija za sva takmičenja, pa naredno okupljanje naše selekcije biće na ljeto naredne godine, kada ćemo igrati pretkvalifikacije za ulazak u A diviziju.

Kvalifikacije za SP:

Plasman na Svjetsko prvenstvo će kroz kvalifikacije izboriti 12 reprezentacija. FIBA je odlučila da kvalifikacije podijeli na A i B diviziju, a učesnici A divizije su već učesnici Eurobasketa. Preostale reprezentacije, koje nisu uspjele da izbore plasman na EP, igraće pretkvalifikacije za ulazak u A diviziju. Među tim selekcijama je i Bosna i Hercegovina, a naši košarkaši će na parketu ponovo u augustu i septembru naredne godine, kada se i igraju predkvalifikacije za A diviziju.

Faze kvalfikacija za SP (A divizija):

Prva faza kvalifikacija brojat će 32 selekcije, koje će biti podijeljene u osam grupa sa po četiri tima. Najbolje tri selekcije će ostvariti plasman dalje i idu u drugu fazu, a prva faza kvalifikacija se igra u novembru 2017. godine, te u februaru i junu 2018. godine. Ove reprezentacije će igrati kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine.

U drugoj fazi 24 reprezentacije će biti podijeljene u četiri grupe sa po šest timova i ove selekcije će osigurati opstanak u A diviziji. Ovaj dio kvalifikacija će se igrati u oktobru i novembru 2018. godine, te u februaru 2019. godine.

Bodovi osvojeni iz prve faze kvalifikacija se prenose, a najbolje tri selekcije iz svake grupe, izborit će direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

B divizija:

Reprezentacije koje ne izbore mjesto i A diviziju igraće utakmice za četiri mjesta koja vode u drugu fazu takmičenja B divizije. Ekipe koje ne izbore drugu fazu, imaće šansu izboriti kvalifikacije za Eurobasket u trećoj fazi takmičenja. Ove su na rasporedu u novembru 2017. godine, te februaru i junu 2018. godine. 

Drugu fazu B divizije igrat će 12 selekcija, a utakmice se igraju u oktobru i novembru 2018. godine, te u februaru 2019. U ovoj fazi će igrati četiri najbolje selekcije iz prve faze B divizije, te osam selekcija koje su završile kao četvrtolasirane iz prve faze A divizije.

Ekipe će biti u četiri grupe sa po tri tima, a pobjednici grupa će ostvariti plasman u A diviziju, odnosno igraće u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine.

Treća faza B divizije igraće se u augustu 2019. godine. U njoj će se nalaziti osam ekipa koje u drugoj fazi nisu osvojile prve mjesto, a pored njih u ovom dijelu će igrati i reprezentacije koje su ispale u prvoj rundi kvalifikacija B divizije.

Reprezentacije će u trećoj fazi biti podijeljene u četiri grupe, a četiri pobjednika će se plasirati u A diviziju i igraće kvalifikacije za Eurobasket.

Kako do Eurobasketa 2021. godine?

Eurobasket će se nakon 2017. godine igrati svake četiri godine. Kvalifikacije će imati novi format, pa će se u osam grupa naći po četiri reprezentacije. Tri najbolje ekipe iz grupe idu direktno na Eurobasket 2021. godine.

U kvalifikacijama će igrati 24 ekipe koje su se plasirale u drugu fazu A divizije, četiri pobjednika druge faze B divizije, te četiri pobjednika treće faze B divizije.

Termini u kojem će se igrati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo su novembar 2019. godine, te februar i novembar 2020. godine, kao i februar 2021. godine.

Naša selekcija će igrati pretkvalifikacije za A diviziju, a s obzirom na to kako su naši košarkaši izgledali ovog ljeta, optimisti ne možemo biti, pa će put ka Eurobasketu, ali i Mundobasketu biti izuzetno težak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije