Prije 35 godina ispisane su zlatne stranice bh. sporta

Zlatni dani

Prije 35 godina ispisane su zlatne stranice bh. sporta

O. Lekić

Na današnji dan prije 35 godine Košarkaški klub Bosna se popeo ne krov Evrope. 

Tog 5. aprila 1979. godine, sarajevski košarkaši su predvođeni velikim stručnjakom, Bogdanom Tanjevićem pred oko 12000 ljudi savladali italijanski Emerson iz Varesea te su ispisali zlatne stranice svoje historije i bosanskohercegovačkog sporta.

Ovaj veliki okršaj odigrao se u francuskom Grenoblu, a na semaforu je na kraju stajalo 96:93 za ekipu iz Sarajeva. Delibašić, Varajić, Benaček, Vučević, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Bilalović i Zrno su igrali srcem i odigrali su zaista veličanstvenu partiju koja ni 35 godine poslije nije pala u zaborav.

Do tog historijskog finala, Bosna je odigrala šesnaest utakmica u tadašnjem Kupu šampiona, a zanimljivo je da su u finalnoj grupi upisana i tri poraza (Tel Aviv, Varese i Madrid).

Po povratku u Sarajevo ove zlatne košarkaše dočekalo je nekoliko hiljada navijača, a ovaj rezultat do danas se smatra najvećim uspjehom bh. košarke.

Danas je stanje u KK Bosna sušta suprotnost danima kada se u Sarajevu slavila titula prvaka Evrope.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.