ABA liga: Superkup, Igokea domaćin juniorskog turnira

Odlučeno na Skupštini klubova ABA lige

ABA liga: Superkup, Igokea domaćin juniorskog turnira

D. Rakanović

Skupština klubova ABA lige danas je na sastanku u Zagrebu donijela niz odluka u cilju daljeg jačanja i unapređenja takmičenja, a jedna od najvažnijih je smanjenje broja klubova sa 14 na 12 učesnika.

Na sastanku u Zagrebu donijet je niz odluka, naglašeno je da je iza lige još jedna izuzetno uspješna sezona, kao i iznijet veliki broj planova za dalji razvitak košarke u regionu.

Još jednom je aktuelizovan plan stvaranja drugog ranga takmičenja, organizovanje Superkupa uoči svake sezone, odnosno dalji razgovori sa nacionalnim Savezima oko aktuelnih problema.

"ABA liga j.t.d. se dodatno učvrstila kao veoma snažan brend i pokretač razvoja košarke u regionu, potvrdili su finansijski, sportski i marketinški izveštaji za sezonu 2016/17. U prilog tome takođe govori zadovoljstvo gledalaca, kao i veliki rast posjeta na oficijelnom sajtu, aplikacijama i svim društvenim mrežama. ABA liga j.t.d. je po svim osnovama napravila korak naprijed, odgovorila na mnoge izazove i izgradila čvrst temelj za dalji razvoj. U skladu sa tim postavljene su jasne smjernice i prioriteti u daljem radu. ABA liga j.t.d. je u sezoni 2016/17 ostvarila finansijsku dobit koja će u skladu sa jednoglasnom odlukom Skupštine biti ravnomerno podijeljena na klubove učesnike. U cilju daljeg jačanja kvaliteta takmičenja, ali i zbog delikatnosti oko kalendara, većinskim brojem glasova Skupština ABA liga j.t.d. je odlučila da u sezoni 2017/18 učestvuje 12 klubova", navodi se u saopštenju ABA lige. 

To praktično znači da su bez po jednog mjesta u ABA ligi ostale Slovenija i Makedonija, koje su prošle sezone predstavljali Krka iz Novog Mesta, odnosno Karpoš Sokoli. 

"U skladu sa ovim odlukama učesnici ABA lige j.t.d. u sezoni 2017/18 su: Cedevita, Zadar, Cibona, Union Olimpija, Igokea, Budućnost Voli, MZT Skopje Aerodrom i Mornar, dok će preostala četiri mesta iz Srbije biti određena na osnovu plasmana u Košarkaškoj ligi Srbije". 

Čelnici lige su u Zagrebu donijeli odluku i o uvođenju Superkupa na početku sezone, koji će biti održan u Baru na jesen. 

"Skupština ABA lige j.t.d. donijela je odluku da uoči početka sezone 2017/18 bude organizovan Superkup u Baru sa željom da on postane tradicija i da okuplja najbolje ekipe. U cilju popularizacije i jačanja kvaliteta košarke u regionu, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da tokom sezone 2017/18 organizuje turnire za uzrast do 19 godina". 

Domaćini turnira juniorske ABA lige trebalo bi da budu Beograd, Zagreb i Laktaši.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Takođe, ponovo je aktuelizovano stvaranje drugog ranga ABA lige, u što kraćem mogućem roku, ali i skrenuta pažnja na važnost daljeg razgovora sa Savezima država. 

"Stav Skupštine ABA lige j.t.d. je da je za dalji razvoj košarke u regionu, u što kraćem roku, neophodno pokrenuti drugu ABA ligu. Na ovom projektu će se intenzivno raditi, sa željom da u njegovoj realizaciji učestvuju svi košarkaški subjekti. U skladu sa tim, biće obavljeni razgovori sa zainteresovanim klubovima.Skupština ABA lige j.t.d. takođe smatra da je potrebno u što kraćem roku obaviti razgovore sa nacionalnim savezima kako bi se prevazišla trenutna situacija koja nije u interesu daljeg razvoja košarke u regionu. Kao i da klubovi iz država učenici ABA lige j.t.d. obave razgovore sa svojim nacionalnim savezima, a sve u cilju stvaranje idealnog ambijenta za razvoj košarke". 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti