Proradio je inat: Partizan srušio Zvezdu!

U derbiju nema favorita

Proradio je inat: Partizan srušio Zvezdu!

Da u velikim derbijima kvalitet i pozicija na tabeli nikada nisu igrali previše bitnu ulogu pokazalo se tačnim i na primjeru večerašnje utakmice Partizana i Crvene zvezde.

Dok crno-bijeli igraju svoju najlošiju sezonu u historiji i 'jedva sastavljaju kraj s krajem', Crvena zvezda niže sjajne rezultate u Euroligi. Ali, to večeras nije bilo bitno.

Partizan je, na iznenađenje većine ljubitelja košarke, pred svojom publikom savladao favorizovanu ekipu najvećeg rivala rezultatom 86:81 i tako svojim navijačima priredio trijumf koji, barem na neko vrijeme, spašava sumornu sezonu.

Utakmicu je bolje otvorila Crvena zvezda, koja je na startu povela sa 8:0, a zatim i sa 16:7. Domaći tim se mučio, ali je potom ušao u seriju pogodaka za tri poena. Vrijeme je prolazilo, a Partizan je igrao sve bolje, pa je  nakon prve dionice vodio sa 23:21.

Nastavak utakmice donosi bolju igru Zvezde, koja u drugoj četvrtini dolazi do rezultatskog preokreta. Poveli su gosti sa 30:25, a njihova prednost je rasla i do +9 (44:35). Domaći košarkaši su do kraja poluvremena uspjeli smanjiti zaostatak i na pauzu se otišlo pri vodstvu Crvene zvezde od 48:44.

Treća četvrtina donijela je potpuno izjednačenu utakmicu na jedan posjed lopte, a dvije ekipe su se smjenjivale u vodstvu. Partizan je koševima sa linije penala u završnici stekao prednost od 67:66, sa kojom je ušao u posljednjih i odlučujućih deset minuta.

Partizan je bolje otvorio posljednju četvrtinu, a Vitkovac i Cvetković su crno-bijelim donijeli +6 na četiri minute prije kraja susreta.

Utakmica je ušla u veoma zanimljiv finiš, kakav i dolikuje gradskom derbiju. Partizan je dvije minute prije kraja imao vodstvo od pet poena i napad, Cvetković je promašio šut za tri poena, da bi u narednom napadu Zvezda kaznila domaće i preko Lazića stigla na -2.

Na samom kraju utakmice, ulogu lidera preuzeo je Edo Murić, koji je koševima u finišu donio svom timu pobjedu. Borbeni igrači Partizana su uspjeli sačuvati stečenu prednost i na kraju upisati svoju najvažniju pobjedu u sezoni.

Najefikasniji u redovima pobjedničkog tima bio je Jones sa 17 poena, a slijedili su ga Cvetković sa 16, te Murić i Wilson sa 15 poena. U ekipi Crvene zvezde je daleko bolji od ostalih bio Zirbes sa 26 ubačenih poena, dok je Lazić ubacio 12. Treći preostali igrač sa dvocifrenim učinkom u redovima aktuelnog prvaka ABA lige bio je Miller sa deset poena.

ABA Liga, 21. kolo:

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Partizan - Crvena zvezda 86:81

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi